Sjaj praznika pisane reči

Izvor: Glas javnosti, 22.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjaj praznika pisane reči

Ono što je obeležilo jučerašnji dan pod sajamskim kupolama jeste gostovanje uglednog japanskog pisca Nacukija Ikezave, koji je na štandu izdavačke kuće“Geopoetika“ potpisivao svoju knjigu pod nazivom „Nepomični životi“, delo nazvano po istoimenoj priči za koju je ovaj pisac dobio prestižnu nagradu“Akutagava“. Kako je Forum sajma knjiga već duže godina tradicija ove manifestacije, i ove godine u okviru foruma predviđeno je pet sajamskih konferencija. Posle jučerašnje konferencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na temu „Kulturna politika u Srbiji u oblasti izdavaštva“, na kojoj su učestvovali ministar kulture Nebojša Bradić, zatim Ivana Avžner, Ana Vučetić, Sreten Ugričić i Mladen Vesković, tema današnjeg Foruma sajma knjiga biće „Univerzitetsko izdavaštvo i akademsko pisanje“, a za sutrašnji dan je predviđen razgovor na temu „Privatne knjige-državni udžbenici“. Narednih dana u okviru Foruma biće razmatrane teme: „Podsticanje čitanja“,“Jezik naših knjiga“,“Elektronsko izdavaštvo i ekranska kultura“, a planiran je i četvrti godišnji susret prevodilaca i izdavača 24. oktobra, kao i godišnji susret bibliotekara i izdavača Srbije 25. oktobra.

Sajamske novine

Novina na ovogodišnjem sajmu knjiga je zajednički nastup kulturnih centara iz zemalja Evropske unije pod nazivom EUNIC. Ove godine ovde su prisutni Italijanski kulturni centar , Francuski kulturni centar, Gete institut, zatim Institut „Servantes“ i Austrijski kulturni forum. U okviru nastupa EUNIC do nedelje će biti održano više predavanja i predstavljanja knjiga i autora. Glavna tema ovogodišnjeg nastupa EUNIC-a je „Umetnost življenja u zemljama Evropske unije“.

IZLOŽBE

U duhu teme 53. međunarodnog sajma knjiga koja glasi „Dva veka velike škole“, posetioci će moći da vide postavke izložbi u galeriji hale 14, poput izložbe „Put visokog školstva“, zatim „Kjoto i japanska moderna arhitektura, „Ćezare Paveze-grad, knjige i film“ povodom stogodišnjice rođenja, „Pisci i slikari“, „Vreme ćirilice“. Tu je i izložba povodom pola veka Radio-televizije Beograd, kao i Izložba „50 godina Dadova“.

Na štandovima izdavača juče je bilo veoma živo. Naime, na štandu „Draganića“ svoju knjigu potpisivao je naš poznati pesnik Dobrica Erić, na štandu „Stubova kulture“ u okviru „autorskih dana“ svoja dela potpisivali su Vida Ognjenović, Žarko Trebješanin, i Mileta Prodanović. Sanja Domazet je kod „Evro Đuntija“ potpisivala svoju najnoviju knjigu eseja „Božanstveni bezbožnici“. Na štandu Službenog glasnika predstavljena je knjiga „Epoha s one strane levice i desnice“, Nevena Cvetičanina, dok je gost izdavačke kuće „Evoluta“ bio Čedomir Antić koji je potpisivao svoje knjige „Istorija zabluda“ i „Nezavisna Srbija“. Izdavačka kuća „Klio“ juče je predstavila knjigu „Posthumni memoari Brasa Kubasa“ autora Žoaklin -Marija Mašado de Asis. Na štandu Kanade publika je bila u prilici da prisustvuje predstavljanju novih knjiga objavljenih u izdanju „Porta librisa“: „Kameni anđeo“, Margaret Lorens,“Vrata raja“, Alberta Mangela, koji je nedavno bio gost Beograda i „Umetnici pamćenja“, autora Džefrija Mura.

Za danas je, takođe, predviđen bogat program, tako da će posetioci biti u prilici da već drugog dana sajma sretnu možda baš svog omiljenog pisca. Prema programu „Stubova kulture“, kod njih će sutra gostovati Dragan Velikić, Radivoj Radić, Filip Čolović, Dana Todorović i Viktorija Jazić, u Sali „Slobodan Selenić“ biće održana promocija Ukrajinske književnosti... Kanada će danas biti domaćin Davidu Albahariju, koji će na ovom štandu u podne nastupiti sa Filipom Sovažoom, predsednikom Međunarodnog sajma knjiga u Kvebeku, a gostovaće i Dušan Petričić, zatim Patrik Eber, otpravnik poslova Ambasade Kanade u Beogradu. Izdavačka kuća „Filip Višnjić“ za danas je planirala promovisanje svoje već kultne edicije „Albatros“, a „Otvorena knjiga“ promoviše knjigu „Biti bolji“, autora Dragane Bojović, o kojoj govori Jovan Ćirilov. Večeras u 18 časova biće dodeljena nagrada Dositej Obradović.

Događaj dana

U Sali „Borislav Pekić“ biće održana promocija pesnička knjiga Eleonore Luthander „Poeziju će svi pisati“, koja se upravo pojavila u izdanju „Draslar partnera“, a kod „IPS-a“ će biti predstavljena knjiga „Jednostavan život“ Kenzabura Oe. Događaj dana će zacelo biti promocija knjige „Šiptarski genocid nad Srbima u dvadesetom veku“, u izdanju Eparhije raško -prizrenske o kojoj će govoriti vladika Artemije. Ova promocija planirana je za 18 časova u Velikoj konferencijskoj sali. Svoj roman „Od Ognjene do Blage Marije“ na štandu izdavačke kuće „Evro Đunti“ potpisivaće Jovan Radulović. LJubitelji proze Davida Albaharija moći će ovog pisca da vide na štandu „Arhipelaga“ gde će i potpisivati svoju najnoviju knjigu“Poslastičarske priče“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.