Siniši Kovačeviću ruska nagrada za Srpsku dramu

Izvor: B92, 09.Dec.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siniši Kovačeviću ruska nagrada za "Srpsku dramu"

Siniša Kovačević opet je odbijen na konkursu Filmskog centra Srbije, ali je istog dana u Rusiji dobio nagradu Zlatni vitez.

Reditelj i pisac osvojio je laskavo priznanje za predstavu „Srpska drama“, koja je izvedena na sceni Belgogorodskog teatra, i to pod nazivom „Sinovi moje braće“.

- Ponovo sam odbijen na konkursu za film. Divno je što u Srbiji postoji bar sto ljudi koji znaju da napišu bolji scenario od Siniše Kovačevića - prokomentarisao je suprug >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glumice Ljiljane Blagojević na svom Tviteru.

Nagrađivani tekst, koji već ima prestižnu nagradu, privukao je pažnju pozorišnih stvaralaca i van granica Srbije.

Ruse je ovaj komad zainteresovao jer se u njemu govori o sudbini jedne srpske porodice koja je izgubila svoje muške potomke u ratovima. Glavni junak Obrad Srećković, seljak iz Velikog Krčmara, pošao je na vukovarsko ratište da pronađe sina Milana, ali se sreće s nekim svojim potomcima. U predstavi se prepliću svet mrtvih i živih, a Kovačević je tekst ekranizovao u filmu „Sinovci“.

„Sinove moje braće“ režirala je Moskovljanka Jelena Olenjina, a glavnu ulogu igra Ivan Kirilov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.