Si­mo­viću Tro­je­ru­či­ca

Izvor: Politika, 01.Jul.2009, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Si­mo­viću Tro­je­ru­či­ca

Pe­snik Lju­bo­mir Si­mo­vić do­bit­nik je Svet­ske pra­vo­slav­ne knji­žev­ne na­gra­de „Bo­go­ro­di­ca Tro­je­ru­či­ca” za 2009. go­di­nu, pri­zna­nja ko­je za ce­lo­kup­no knji­žev­no de­lo, tra­di­ci­o­nal­no o Vi­dov­da­nu, do­de­lju­je Fon­da­ci­ja „Ivan­ka Mi­lo­še­vić” iz Či­ka­ga. La­u­re­at je pro­gla­šen u Či­ka­gu, u Srp­skoj na­rod­noj bi­bli­o­te­ci, za­du­žbi­ni Mi­lu­na i Na­de Ni­ko­lić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Čla­no­vi Sa­ve­ta za do­de­lu na­gra­de bi­li su Ma­ti­ja Beć­ko­vić, Jo­van De­lić, Mi­ro­slav Ege­rić, Alek­san­dar Jo­va­no­vić i Slo­bo­dan Ra­ki­tić.

„Lju­bo­mir Si­mo­vić bio je me­đu pr­vim srp­skim pe­sni­ci­ma ko­ji su se obra­ti­li iko­ni Bo­go­ro­di­ce Tro­je­ru­či­ce, u vre­me ka­da je u srp­stvu bez­na­de­žnost za­pre­ti­la i ve­ri, na­di i lju­ba­vi”, is­ta­kla je Dra­gi­ca Mi­lo­še­vić, osni­vač i pred­sed­nik Fon­da­ci­je. Na­gra­da, ko­ja se sa­sto­ji od iko­ne, po­ve­lje i nov­ča­nog de­la, bi­će Si­mo­vi­ću uru­če­na na je­sen, u Be­o­gra­du. Bo„­go­ro­di­ca Tro­je­ru­či­ca”je­di­na je knji­žev­na na­gra­da pra­vo­slav­nog sve­ta i do­de­lju­je se pra­vo­slav­nim knji­žev­nim stva­ra­o­ci­ma ko­ji, na­dah­nu­ti hri­šćan­stvom, iz­ra­ža­va­ju bi­će svo­jih pra­vo­slav­nih na­ro­da i nji­ho­vih sve­ti­nja. Osno­va­na je u spo­men na Ivan­ku Mi­lo­še­vić, uče­ni­cu pe­tog raz­re­da či­ka­ške La­tin­ske ško­le, ko­ju su u de­se­toj go­di­ni ži­vo­ta ubi­li agen­ti ju­go­slo­ven­ske taj­ne po­li­ci­je, 1977. go­di­ne u Či­ka­gu.

M. V.

[objavljeno: 01/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.