Simbolika u malom pakovanju

Izvor: B92, 02.Mar.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simbolika u malom pakovanju

„Mali rečnik simbola" vodeće svetske leksikografske kuće, francuskog „Larusa" naći će se od 2. marta u knjižarama širom Srbije, u izdanju „Lagune".

Prema rečima urednika izdanja Dejana Mihajlovića, „Mali rečnik simbola" je sveobuhvatan i veoma pristupačan za sve čitaoce, a dešifruje i objašnjava blizu hiljadu suštinskih simbola u zapadnoj kulturi na 695 strana, a njegovo izuzetnoj privlačnosti doprinose brojne ilustracije.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodao da je uz pomoć leksikona kao što je ovaj, koji je izašao iz najbolje leksikografske radionice kao što je „Larusova", lakše tumačiti simbole i otkriti njihov skriveni smisao.

Simbolika, čiji su koreni u Bibliji, Talmudu i antičkoj mitologiji, sveprisutna je u verskim obredima, ezoteriji i umetnosti, ali i u psihoanalizi, politici i reklamama, naglasio je Mihajlović.

Na konferenciji za novinare održanoj u Delfi (SKC) kafeu o ovom delu govorili su i „Lagunina" predstavnica za medije Vanja Gavrovski i jedan od prevodilaca Branko Rakić, dok je Gordana Breberina, koja je na ovom projektu radila od samog početka, bila sprečena da dođe.

Rakić je konstatovao da je original pisan veoma pitkim jezikom i da je to zahtevalo od prevodilaca dodatni napor da se to dočara i u prevodu. Njemu je naročito intrigantno što je za neke simbole koji postoje u kulturama zapadne Evrope našao paralele i u našoj pravoslavnoj tradiciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.