Simbolika raskršća

Izvor: SEEcult.org, 26.Jan.2016, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simbolika raskršća

Izložba slika “Raskršća” Mile Gvardiol biće otvorena 27. januara u Galeriji ULUS u Beogradu, a obuhvata triptihe velikog formata čija se tema može slojevito iščitavati.

Reč je o slikama dimenzija 3x100x70 cm i 3x120x 85 cm, izvedenih u u poslednje dve godine u tehnici ulјe na platnu, koje ukazuju na simboličku važnost raskršća.

“Jer, nisu li naša bića raskršća na kojima se suočavaju različiti aspekti naših identiteta? Sklona egzaktnoj opservaciji i >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << analizi, Mila Gvardiol izbegla je opšta mesta i ikoničke patente geometrijske apstrakcije tako što je aktivirala individualnu mitologiju i ispovest unutrašnjeg vida. Ona, dakle, predočava unutrašnje duhovno i duševno raskršće i tako posmatraču osetlјivog duhovnog sastava otvara nove likovne obzore prostorno-iluzionističke fenomenalnosti”, naveo je u predgovoru kataloga izložbe Dragan Jovanović Danilov.

 Akril na platnu, 3x120x85 cm

Mila Gvardiol diplomirala je 2004. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu na Odseku zidno slikarstvo, u klasi profesora Slobodana Đuričkovića, a doktorirala 2012. na Interdisciplinarnim  studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu - na Odseku za digitalnu umetnost.

Zaposlena u zvanju docenta na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Članica je ULUS-a i ULUPUDS-a, a samostalno je izlagala 15 puta.

Dela joj se nalaze i u javnom prostoru (Mozaik na luneti iznad portala crkve Svetog Jovana Krstitelјa, 2013). Posvećena joj je i dokumentarna emisija u produkciji RTS-a.

Mila Gvardiol je dobitnica više nagrada i priznanja, među kojima je treće mesto na ULUPUDS-ovoj izložbi "Tradicionalno moderno" (Beograd, 2013), te posebna pohvala žirija u okviru prvog međunarodnog konkursa “Paola de Manincor” za najbolјi mural u Prijedoru 2015.

Izložba u Galeriji ULUS biće otvorena do 9. februara.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.