Sima Ćirković, istoričar

Izvor: Blic, Tanjug, 17.Nov.2009, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sima Ćirković, istoričar

(Osijek, 29. januar 1929 - 14. decembar 2009)



Srpska akademija nauka i umetnosti saopštila je juče da je preminuo njen član istoričar Sima Ćirković (80), koji je bio i član ANU BiH, JAZU, CANU, VANU i Evropske akademije za istoriju Brisel.


Sima Ćirković je doktorirao istorijske nauke u Beogradu 1957, gde je i predavao na Filozofskom fakultetu kao redovni profesor od 1968. Bio je i urednik Enciklopedije srpske istoriografije i Leksikona srpskog srednjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veka. Među njegova najznačajnija dela spadaju „Srednjovekovna Bosna", „Srbi u srednjem veku" i „Srednjovekovna srpska država", a bio je i koautor „Istorije Jugoslavije", „Istorije Crne Gore" i „Istorije srpskog naroda". Bavio se i istorijom Dubrovačke republike. Dobitnik je Sedmojulske nagrade (1982), Prosvetine nagrade (1972), Oktobarske nagrade (1987), Ordena rada sa crvenom zvezdom (1988), Nagrade grada Beograda (2006) i Medalje „Konstantin Jireček" Nemačkog društva za jugoistočnu Evropu (2006).

Glavno područje Ćirkovićevog istraživanja predstavlja srednjovjekovna istorija južnoslavenskih naroda i prostora, posebno bosanske i srpske države. Ćirkovićeve najčitanije knjige su „Srbi u srednjem veku" i „Srbi među evropskim narodima". U prvoj analitički i skrupulozno predstavlja našu istoriju od dolaska na Balkan, hristijanizacije, osnivanja države, preko pregnuća u kulturi, graditeljstvu i stvaranju institucija, do traganja za korenima i identitetom na razmeđi Istoka i Zapada. Da napiše drugu pak podstakao ga je „Blekvel pablišing", engleski izdavač koji ju je prvi, i pre srpskog izdanja, 2004. objavio pod naslovom „The Serbs" u renomiranoj ediciji „Narodi Evrope". Hrvatsko izdanje te knjige pojavilo se 2008. godine pod naslovom „Srbi među europskim narodima".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo istoričar Sima Ćirković

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2009, 13:51

BEOGRAD - Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je danas da je umro njen član, istoričar Sima Ćirković (80)...Kako se navodi u saopštenju, Ćirković je preminuo 14. novembra...Ćirković je doktorirao istorijske nauke u Beogradu 1957. godine, gde je i predavao na Filozofskom fakultetu,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Umro akademik Sima Ćirković

Izvor: Vesti-online.com, 16.Nov.2009

Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), istoričar Sima Ćirković preminuo je u 80 godini, saopštila je ta institucija...Doktor istorijskih nauka, Ćirković je bio član Odeljenje istorijskih nauka. Dopisni član SANU postao je 1972. godine, a redovni 1981. godine. Njegova oblast...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.