Šesti Nova festival posvećen stripu počinje u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020, 12:39

Šesti Nova festival posvećen stripu počinje u Pančevu

Šesto izdanje manifestacije Nova festival, posvećeno saradnji Srbije i Francuske na polju stripa, počinje danas i trajaće do 12. decembra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu, najavili su organizatori.

Na umetničkom programu sa četiri izložbena segmenta, biće predstavljeni radovi 47 umetnika, a posetioci će moći da ih razgledaju svakog dana od 12 do 18 sati, osim nedelje. Među autorima nalaze se i prve rezidentkinje programa “Ukrštenih strip - rezidencija” >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << između Francuske i Srbije, Alize De Pen i Dragana Radanović.

Radanović se trenutno nalazi u Pančevu, nakon što je nedavno završila dvomesečni boravak na umetničkoj rezidenciji u Angulemu, Francuska.

„Boravak u Angulemu mi je bilo jedno od važnijih iskustava u poslednjih nekoliko godina, i to najviše jer sam dobila priliku da upoznam mnoge autore iz različitih delova sveta, čujem njihove životne i poslovne priče i povežem se sa njima”, opisuje svoje iskustvo umetnica Radanović.

“Pored toga, zahvalna sam na prilici da vreme posvetim samo razvijanju svog projekta, što bi bez ovog boravka bilo nemoguće.

Ovo je za mene bilo veoma pozitivno i neobično iskustvo, jer me čak ni lockdown u Francuskoj nije omeo da uživam u boravku i radu tamo. Ostali rezidenti su bili izuzetno prijateljski raspoloženi prema meni, a sama organizacija mog dolaska i boravka je bila besprekorna, jer sve vreme sam se osećala kao kod kuće, a planovi da ponovo dođem u Angulem se već prave”, ponosno ističe strip autorka.

U prvom izložbenom segmentu „Srpski autori i francuski izdavači“ biće predstavljeni radovi najpoznatijih domaćih strip autora koji su objavljeni u Francuskoj.

Ta postavka obuhvata radove 21 umetnika čije je stvaralaštvo značajno obeležilo srpsku i francusku strip scenu: Aleksa Gajić, Boban Savić Geto, Branislav Kerac, Gradimir Smuđa, Darko Perović, Dragan Lazarević de Lazare, Dražen Kovačević, Željko Pahek, Jana Adamović Yana , Jovan Ukropina, Leonid Pilipović Punkerstein, Milorad Vicanović Maza, Milan Drča Munć, Milan Jovanović, Miroljub Milutinović Brada, Rajko Milošević Gera, Saša Jovanović, Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, Stevan Subić, Tihomir Čelanović i Zoran Janjetov.

Drugu izložbenu celinu sadrže radovi užeg kruga kandidata sa konkursa za prvi program Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije, a osim De Pen i Radanović, biće izloženi radovi dve francuske kandidatkinje Moran Mazar i Mirej Njangono Eben, kao i kandidata iz Srbije - Borisa Stanića i Ive Atoski.

Radovi De Pen i Radanović, prvih rezidentkinja programa Ukrštenih strip - rezidencija Francuske i Srbije, predstavljaju treći izložbeni segment, i u toj postavci biće izloženo po deset radova obe autorke, iz njihovog stvaralačkog opusa, nastalog pre rezidencijalnog boravka u Angulemu i Pančevu.

„Francuski strip kao inspiracija“ je četvrto poglavlje sa delima inspirisanim francuskim strip stvaralaštvom.

Ova izložbena postavka obuhvata nove radove 20 umetnika iz Srbije, Hrvatske, Francuske i Japana nastalih na ovu temu: Ane Petrović, Valentine Briški, Darka Dacovića, Dejvida Laskija, Fransis Lutes, Harukičija, Ivane Filipović, Jelene Vučić, Jelene Đorđević, Kejti Voznicki, Klare Rusan Klarxy, Larise Ackov, Lee Kralj Jager, Marije Đeranović, Marka Đeške, Milana Simića, Mirjane Mišlov i Tijerija Gitara, Mihaele Erceg, Rajka Čučaka i Sonje Gašperov.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuski strip kao inspiracija

Izvor: Arte, 01.Dec.2020

Na predstojećem izdanju Nova Festivala, koje se održava od 1. do 12. decembra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu, biće predstavljen izložbeni segment „Francuski strip kao inspiracija“ sa delima inspirisanim francuskim strip stvaralaštvom...Posetioci će moći da vide nove radove...

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.