Šesti „Kratkofil” u Banjaluci

Izvor: Politika, 16.Jul.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šesti „Kratkofil” u Banjaluci

Bilo bi šteta da u gradu poput Banjaluke, gde postoji samo jedan bioskop u kojem se prikazuju isključivo holivudski i srpski filmovi, ne pružimo publici priliku da vidi i neke malo drugačije naslove, kaže Vladan Petković

Malo po malo, tek Međunarodni filmski festival „Kratkofil plus” koji sutra uveče počinje u Banjaluci, ove godine slavi svoj šesti rođendan. Do 22. jula u Domu omladine i u bioskopu pod otvorenim nebom na tvrđavi Kastel, u takmičarskom programu biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prikazano 57 kratkih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova iz celog sveta.

Svi ovi filmovi, kaže Vladan Petković direktor programa „Kratkofila”, takmičiće se za šest festivalskih nagrada, među kojima je i nagrada za najbolji regionalni film sa područja bivše Jugoslavije, o tome odlučuje žiri u čijem su sastavu: Oliver Sertić, medijski aktivista i producent iz Hrvatske, Tristan Primagi, filmski kritičar i direktor međunarodne promocije Estonskog filmskog fonda i Huan Karleveris, reditelj i scenarista iz Španije.

Osim takmičarskih filmova „Kratkofil” u revijalnom programu „Panorama plus” na tvrđavi Kastel nudi i atraktivne celovečernje filmove, među kojima će banjalučku premijeru imati i višestruko nagrađivani film „Klip” Maje Miloš, dokumentarni filmovi „Marina Abramović – umetnik je prisutan” Metjua Akersa i „Slava kurvi” austrijskog reditelja Mihaela Glavogera.

– Bilo bi šteta da u gradu poput Banjaluke, gde postoji samo jedan bioskop u kojem se prikazuju isključivo holivudski i srpski filmovi, ne pružimo publici priliku da vidi i neke malo drugačije naslove. Zato smo, pored takmičarskog programa kratkih filmova, pripremili i projekcije nekih od najvažnijih dokumentaraca iz protekle godine, a smatram i da Banjalučani svakako treba da pogledaju i film „Klip” Maje Miloš, čija je distribucija u Republici Srpskoj neizvesna – kaže Petković.

Izvršna direktorka „Kratkofila” Sandra Josović kaže da je zadovoljna što uprkos teškoćama u organizaciji i finansiranju, šesto izdanje festivala nudi bogat program i u Banjaluku dovodi veliki broj gostiju, među kojima je jedan od najboljih savremenih dokumentarista, austrijski reditelj Mihael Glavoger, koji će 21. jula održati i svoju majstorsku radionicu, kao i slovenački autor Slobodan Maksimović, koji će banjalučkoj publici predstaviti svoj film „Hvala za Sanderlend”.

U revijalnom programu biće prikazani i neki od najznačajnijih dokumentarnih filmova iz prošle godine, kao što je film „Planeta puževa” korejskog režisera Seung Džun Jija, koji je osvojio glavnu nagradu na najvažnijem svetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu. Gost „Kratkofila” biće producent filma Min Čul Kim koji će takođe održati svoju majstorsku radionicu u banjalučkom Domu omladine. Među gostima je i srpski reditelj Srđan Keče koji će predstaviti svoj dokumentarac „Pismo ocu” koji je proletos osvojio nagradu kritike na beogradskom festivalu „Beldoks”.

U okviru projekta „Kratkofil panč” i ove godine održaće se mala škola aktivističkog dokumentarnog filma, čiji će polaznici proći intenzivni kurs iz produkcije jednog dokumentarca. Rezultat njihovog učenja tokom festivalskih dana biće krunisan omnibusom koji će premijerno biti prikazan u Banjaluci. Ove godine „Kratkofil plus” otvara i novo poglavlje u osnaživanju mladih talenata kroz novi segment programa – „Kratkofil junior”. Radionica čiji su učesnici deca i tinejdžeri omogućiće najmlađima neformalnu edukaciju o filmskoj umetnosti.

Pet banjalučkih burnih filmskih dana i noći privući će i ove godine veliki broj gledalaca, a organizatori ističu da su kao i do sada ulaznice za sve festivalske programe besplatne.

D. Lakić

objavljeno: 17.07.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.