Šest zlatnih Arena i jedan venecijanski Lav

Izvor: Studio B, 29.Feb.2016, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest zlatnih Arena i jedan venecijanski Lav

Legat Ljubiše Samardžića zvanično je proglašen 12. februara na svečanosti u novom zdanju Kinoteke,a izložba kojom se obeležava 55 godina njegovog umetničkog rada, otvorena je u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj nalazi se pred publikom.

Popularni glumac, reditelj i producent poznat je po više od 100 uloga na filmu i televiziji. Pažnju široke publike privukao je još početkom šezdesetih godina u filmu "Prekobrojna". Usledila je trilogija "Devojka", "San", >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << "Jutro", zatim niz partizanskih filmova - "Bitka na Neretvi", "Sutjeska"', "Partizanska eskadrila", kao i komedije "Rad na određeno vreme", "Policajac sa Petlovog brda"... 

Na televiziji je igrao u serijama "Smoki", "Kuda idu divlje svinje" (Crni Rok), "Vruć vetar" (Borivoje Šurdilović)...

Početkom devedesetih osnovao je producentsku kuću "Sinema dizajn", koja je proizvela angažovane dramske filmove "Bulevar Revolucije", "Ubistvo s predumišljajem", "Stršljen", "Nebeska udica" - što je bila i prva Samardžićeva režija.Govoreći o legatu , Samardžić je istakao:"godine su stigle...Tako smo jednog dana , supruga i ja, uz kafu, odlučili da vredna priznanja i dokumente darujemo Kinoteci, gde će biti sačuvani i u budućnosti.Jer, Kinoteka je ono što treba da čuva sva dela u oblasti filma kao i sećanje na uspehe i vrednosti naše kinematografije".

Samardžić je čestitao i kolegi Velimiru Bati Živojinoviću kojem je na otvaranju 44. FEST-a dodeljen Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, dodavši da su tokom karijera gradili lep odnos, uzajamno se glumački dopunjujući, kao i da je bilo malih razlika u broju ostvarenih uloga-ali da je svako do njih ostvario izmedju dvesta i dvestapedeset različitih rola.

Ljubiša Samardžić režirao je i filmove "Nataša", "Ledina", "Jesen stiže, dunjo moja" i druge, a u novije vreme televizijsku seriju "Miris kiše na Balkanu".

Uz niz priznanja za pojedinačne uloge, dobio je i nagradu akademije "Ivo Andrić", nagradu "Pavle Vujisić" za životno delo, a u vreme Jugoslavije i nagradu AVNOJ-a.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.