Serija Kruna: Zašto je Britanci kude, a Francuzi hvale?

Izvor: B92, 19.Nov.2023, 14:45

Serija "Kruna": Zašto je Britanci kude, a Francuzi hvale?

Samo nekoliko sati po objavljivanju na striming servisu Netfliks, prvi deo šeste sezone britansko-američke serije „Kruna” o životu i vladavini britanske kraljice Elizabete Druge (glumi je Imelda Stonton), izazvao je oprečne reakcije svetskih kritičara.

Zašto ovu seriju Britanci kude, a Francuzi hvale? Kod prvih, najviše negodovanja izazvale su scene u kojima se princeza Dajana pojavljuje kao duh, dok je kod drugih produkcija i dalje na dobrom glasu.

U fokusu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šestog serijala su poslednje nedelje života princeze Dajane (Elizabet Debicki) i jedan period smrti. Kritičari u Velikoj Britaniji prve četiri dostupne epizode uglavnom ocenjuju negativno, dok reči hvale dolaze od njihovih kolega iz francuskih medija. Šta je to razljutilo prve, a oduševilo druge?

Besmislena sapunica

Najviše je kritikovana odluka autora Pitera Morgana da se posle pogibije u saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. u Parizu, Dajana pojavljuje kao – duh. U spornim scenama, princeza se pojavila ispred kraljice Elizabete Druge i njenog sina Čarlsa (Dominik Vest).

Morgan je nekoliko nedelja pre premijere govorio o ovim scenama za medije. „Reč duh ne pomaže u ovom slučaju. Nikada ništa nisam pisao iz natprirodne perspektive. Ovo više pokazuje da osoba koja je nedavno preminula još uvek živi u mislima njoj bliskih ljudi. Ovo je više produžetak njenog stvarnog života ”, kazao je Morgan za „Dedlajn”.

Lusi Mangan iz „Gardijana” dala je jednu od pet zvezdica novim epizodama nazvavši ih „veoma lošim” prvenstveno zbog princezinog duha. Posebno joj je zasmetalo to što se nakon scene kada Čarls dolazi u bolnicu da vidi Dajanino telo, princeza pojavljuje kao duh ispred bivšeg supruga i izgovara: „Hvala što si ranjiv, slomljen i zgodan. To ću poneti sa sobom”.

Između ostalog, napisala je da ni briljantna glumačka ekipa, koju predvode Imelda Stonton i Elizabet Debicki ne može da pomogne ovoj sezoni koju deklariše kao „besmislenu sapunicu” koja „srlja u provaliju”.

Izvesnost u neizvesnosti

Nik Hilton iz "Independenta" smatra da "Kruna" daje prednost tračevima umesto saosećajnosti.

Francuski mediji ređali su hvalospeve. Kritičarima njihovih medija dopalo se ono što su njihove kolege iz Britanije ocrnile – pojavljivanje princeze u formi duha. Šestu sezonu nazivaju „ljubavnim pismom upućenim Dajani”. Konkretno „Le Figaro” je nahvalio Morganovu „Šekspirovsku krhkost”, a Dajanino pojavljivanje u drugoj formi – "izuzetno moćnim”.

Kolege iz "RTL”-a smatraju da je serija „našla savršenu ravnotežu da stvori malo čudo – izvesnost u neizvesnosti”. „Kruna” je za njih „izuzetno realna i ispunjena verodostojnim scenama koje čine njenu snagu i govore o izuzetnom kvalitetu produkcije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.