Šekspir u parku

Izvor: SEEcult.org, 25.Sep.2014, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šekspir u parku

Interaktivna prezentacija projekta “Šekspir u parku” grupe Hop.La!, čiji je cilj razbijanje stereotipa o pozorištu kao elitističnoj umetnosti i osnaživanje mladih u animaciji kulturnog života zajednice, biće održana 25. septembra u Studentskom parku u Beogradu, u okviru 15. Bitef Polifonije.

Šekspir u parku” je projekat za mlade inspirisan delima Viljema Šekspira, koji grupa Hop.La! realizuje tokom 2014. godine. Uz pomoć profesionalnih dramskih umetnica, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << mladi ljudi istražuju osnovne elemente analize i interpretacije pozorišnog teksta i upoznaju savremene forme izvođačkih umetnosti, kako bi oblikovali autentično čitanje Šekspira koje će podeliti sa sugrađanima.

Može li Šekspir biti savremen? Može li Šekspir biti ličan? Kako se klasičan dramski tekst može igrati u javnim prostorima? To su neka od pitanja na koja se traži odgovor u okviru tog projekta, čija je autorka Anđelka Nikolić, a asistentkinja Anita Stojadinović.

Program je deo šireg projekta koji se sastoji iz dva ciklusa radionica ambijentalnog pozorišta: “Šekspir u parku” organizovan je tokom jula i avgusta u javnim prostorima Velike Plane, dok će “Šekspir u bloku” biti održan u oktobru i novembru u javnim prostorima Novog Beograda i Zemuna.

Hop.La! organizuje prezentaciju tog projekta u okviru 15. Bitef Polifonije u saradnji sa Centrom za kulturu Masuka iz Velike Plane.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Opština Velika Plana.

Bitef Polifonija, prateći program 48. Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala, zaokružuje 15. godinu istraživanja i predstavljanja inovativnih, kreativnih i participativnih projekata i predstava koji se stvaraju kroz procese razmene učesnika s publikom i otkrivaju nove pozorišne tendencije i prostore delovanja umetnika i stručnjaka u zajedničkom radu s različitim populacijama i uzrastima, a posebno s mladima, u umetnosti, kulturi, obrazovanju, socijalnom radu, inkluziji, društvenom angažovanju…

Uz Bitef Polifoniju, prateći deo programa 48. Bitefa čine i “Bitef na filmu”, te diskusije koje tematizuju fenomene selekcije glavnog programa, kao i B_Tour festival i After Ten programi.

Festivalski sajt je bitef.rs, a program Bitef Polifonije nalazi se i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.