Sedam najboljih evropskih priča

Izvor: Blic, 25.Jan.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam najboljih evropskih priča

BEOGRAD - Jedan od najdragocenijih malih filmskih festivala u Beogradu, “Sedam veličanstvenih”, ove godine će biti održan sedmi put. Na festivalu će od 25. do 29. januara u “Sava centru” biti prikazano sedam dugometražnih dokumentaraca koji su obeležili evropsku filmsku scenu u 2010. godini. Sve priče u filmovima na ovom festivalu su istinite i fascinantne, upakovane majstorskom rukom najboljih evropskih dokumentarista.

Direktor festivala Zoran Popović kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su se organizatori potrudili da i ove godine prikažu isključivo filmove koji predstavljaju vrhunski domet filmske umetnosti.

"Ovi filmovi su hrabri i odlučni. Posvećeni su cilju ostvarivanja nezamislivog - da nas podsete na vreme kada je film bio čudo, magija”, kaže Popović i dodaje da je ovo verovatno dosad najneobičnije izdanje festivala, jer su se autori opredelili za neobične autorske postupke i hrabre iskorake.

Prateći program i ulaznice

U pratećem programu festivala "Sedam veličanstvenih” reprizno će biti prikazani filmovi "Crno sunce” Garija Tarna, "Brojevi za snove” Ana Marije Buketi i "Pijanomanija” Lilijan Frank i Roberta Cibisa. Sva tri filma biće prikazana 30. januara u Maloj sali „Sava centra", a odabrani su na zahtev publike. Karte za ovaj program koštaće 250 dinara, a 300 dinara za glavni program koji će biti prikazan u velikoj dvorani "Sava centra”.

Selektor je i ove godine gost iz Danske Tue Stin Miler, a prvi put na programu je i jedan srpski film - "Sinema komunisto” mlade beogradske rediteljke Mile Turajlić.

Manifestaciju će večeras otvoriti film "Nanet” francuskog reditelja Nikolasa Filibera, jednog od najznačajnijih dokumentarista današnjice. Film prati sudbinu šarmantne orangutanke koja je najstariji stanovnik najstarijeg zoološkog vrta na svetu, smeštenog u parisku botaničku baštu. Fokusiran na očaravajuću glavnu zvezdu, ovaj dokumentarac je za samog autora metafora voajerske prirode filma. "Ne volim da kažem publici šta da misli, volim samo da otkrivam šta je preda mnom”, kaže Filiber.

Na programu i jedan domaći film

Prvi srpski film koji će biti prikazan na festivalu "Sedam veličanstvenih” je "Cinema komunisto” mlade beogradske rediteljke Mile Turajlić. Mila je provela nekoliko godina skupljajući materijal o propasti nekad najvećeg filmskog studija u SFRJ, "Avala filma” na Košutnjaku. Ona je priču o studiju iskoristila kao metaforu o Jugoslaviji, zemlji za koju kaže da je i sama više delovala kao savršena kulisa nekog filma nego stvarna država.

Politički angažovane teme tradicionalno su zastupljene na festivalu "Sedam veličanstvenih”, a ove godine jedan film će podsetiti publiku na pomalo zaboravljeno razdoblje u dvadesetom veku kada je Portugal bio zemlja kojom je upravljao okrutni diktator Salazar. Slikarka Suzana de Soza Dijaz snimila je film "48” - dokument o torturi i ljudskim karakterima - baziran na policijskim fotografijama snimljenim prilikom hapšenja političkih zatvorenika tokom Salazarove diktature od 1926. do 1974. godine.

O tome kako se politika meša u našu svakodnevicu i tamo gde to baš i ne očekujemo, govori uzbudljiv film "Krv u mobilnom” danskog autora Franka Pijaseckog Poulsena. Ovaj kontroverzni autor (poznat i po filmu "Devojka gerilac”, kada se infiltrirao u jednu gerilsku grupu) snimio je film o vezi između tržišta mobilnih telefona i rata u Kongu, budući da se od prodaje minerala iz mobilnih telefona finansiraju ratovi u Africi. "Kako da šaljem SMS-ove ljubavi i toplote svojim ćerkama i supruzi ako znam da na taj način posredno finansiram surovi rat u Kongu”, pita se Poulsen.

Na programu je i "Prvi film” Britanca Marka Kazansa koji je otišao u Irak i tamošnjim Kurdima priredio filmske projekcije koje su oni videli prvi put u životu. Istovremeno je snimao dokumentarac - esej o susretu različitih kultura, ali i o univerzalnoj magiji pokretnih slika.

Verovatno najzabavniji film na festivalu biće švedsko-britanska koprodukcija "Muškarci koji plivaju” Dilana Vilijamsa. Vilijams je Velšanin koji zbog ljubavi odlazi u Švedsku i u želji da bude prihvaćen u novom okruženju pridružuje se Klubu gospode za umetničko plivanje, koji čini grupa muškaraca koji u dokolici otkrivaju lepote sinhronog plivanja...

Za ljubitelje vorld muzike tu je dokumentarac "Zanzibar muzički klub”, čiji su autori muzičar Filip Gasnije i reditelj Patris Nezan, koji se bavi muzikom i kulturom Zanzibara. Muzika ove egzotične zemlje predstavlja živopisan spoj arapskih tonova, latinskih ritmova, indijskih melodija i afričkih bubnjeva, pa je dobar provod uz ovaj film zagrantovan, po ugledu na čuveni film "Buena Vista Social Club” Vima Vendersa.

Sajt festivala je www.magnificent7festival.org.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.