Savremeni španski film u Servantesu

Izvor: B92, 17.Jan.2012, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savremeni španski film u Servantesu

Zaljubljenici u špansku kinematografiju imaće priliku da pogledaju najnovije španske filmove u okviru ciklusa "Savremeni" 18, 19, 20, 26. i 27. januara od 19h u Institutu Servantes.

Ciklus pod nazivom "Savremeni" obuhvata 5 filmova (Ćiko I Rita, Za 80 dana, Crni hleb, 18 obroka i Sve što poželiš) koji su osvojili, kako publiku, tako i kritičare širom sveta, navodi se u saopštenju.

U sredu, 18. januara ciklus otvara animirani film "Ćiko i Rita" (2010) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je nastao zahvaljujući saradnji između Havijera Mariskala i Fernanda Truebe. Film dočarava atmosferu na Kubi tokom 40-tih godina prošlog veka gde Ćiko, mladi pijanista i Rita, pevačica započinju strasnu ljubavnu priču. Od noći kada ih je sudbina spojila na plesu u jednom klubu u Havani, život ih je spajao i rastavljao kao, likove nekog bolera. Film je osvojio u kategoriji animiranog filma nagradu Goja i nagradu Evropske filmske akademije. Muziku za film je radio jedan od najvećih kubanskih muzičara Bebo Valdes.

U četvrtak biće prikazan film "Za 80 dana" (2010) za koji je španski dnevnik El Pais napisao da je dobro iznenađenje na španskom filmskom nebu. Da li je ljubav moguća u trećem dobu? Da li je moguće rađanje ljubavi između dve žene? Na ova veoma komplikovana pitanja daje odgovor film "Za 80 dana" koji je prikazan na festivalima u Montrealu, San Sebastijanu, Londonu, Kajru, Hamburgu, Čikagu..

Film "Crni hleb" (2010) koji je osvojio 13 Gaudi nagrada, 9 Goja i bio španski kandidat za Oskara biće prikazan u petak. Film govori o gubitku morala usled ratnih dešavanja, posebno kako utiče na stvaranje morala kod dece. Film se ne preporučuje mlađima od 12 godina.

Naredne nedelje u četvrtak i petak (26. i 27. januara) očekuju nas filmovi "18 obroka" i "Sve što poželiš".

Filmovi će biti prikazani sa titlovima na engleskom jeziku. Ulaz slobodan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.