Izvor: Arte, 21.Okt.2019, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Narodnog muzeja sa Egiptom

Narodni muzej je 20. oktobra posetila Ministarka kulture Egipta, Ines Abdel Dajim sa delegacijom.

Nakon obilaska i upoznavanja sa stalnom muzejskom postavkom u društvu v.d. direktorke Narodnog muzeja, Bojane Borić Brešković, održan je sastanak na kome se razgovaralo o mogućnostima za razvijanje i unapređenje saradnje u oblasti kulture i sektora kulturnog nasleđa.

Ministarka Abdel Dajim je iskazala divljenje prema kolekciji Naronog muzeja, izražavajući posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << zadovoljstvo i ponos na, skromnu po obimu, ali dragocenu po  značaju, zbirku staroegipatskih eksponata.

V.d. Direktora Narodnog muzeja, Bojana Borić Brešković je podsetila na postojeće već ostvarene vidove saradnje Narodnog muzeja sa Ambasadom Egipta u Srbiji. Ukazala je i na pripremljen i usaglašen sporazum o saradnji između Egipatskog velikog muzeja i Narodnog muzeja u Beogradu, koji će biti svečano potpisan. Zahvalila je na entuzijazmu i naporima koje ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli, koji je takođe prisustvovao sastanku, čini na povezivanju Egipta i Srbije u oblasti kulture.

Predložila razvijanje saradnje u oblasti konzervacije, naročito kada je reč o očuvanju Zbirke staroegipatske kulture iz Narodnog muzeja. Ministarka Abdel Dajim je izrazila saglasnost i spremnost na bilaterelnu saradnju i u drugim oblastima kulturne delatnosti poput filma i bibliotekatstva.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja za međunarodne odnose i evropske integracije, Asja Drača Muntean, je iskazala posebni afinitet Srbije da bude domaćin gostujuće izložbe staroegipatske kulture, o čemu će ministarka Abdel Dajim izvestiti egipatskog ministra za antikvitete.

Predavanje

STARI EGIPAT U MUZEJU

U četvrtak, 24. oktobra u 18 časova u Atrijumu Narodnog muzeja, profesor Filozofskog fakulteta, dr Vera Vasiljević, održaće prvo u ciklusu predavanja posvećenih staroegipatskoj kulturi i umetnosti. Tokom predavanja će biti predstavljeni osnovni tokovi evropskog interesovanja za stari Egipat i način na koji su nastale muzejske zbirke egipatskih starina. Naročita pažnja će biti posvećena našem prostoru i društvenom i kulturnom kontekstu koji je doveo do stvaranja staroegipatskih zbirki u muzejima Srbije, posebno one Narodnog muzeja u Beogradu.

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mirović: Jačati saradnju sa Egiptom, naročito, u oblasti kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas ministarku kulture Arapske Republike Egipta Ines Abdel Dajem, koja boravi u prvoj zvaničnoj poseti u AP Vojvodini...Na sastanku održanom u Pokrajinskoj vladi ocenjeno je da su tradicionalno dobri odnosi naše dve zemlje dobra prilika za unapređenje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.