Sanacija krova Narodnog pozorišta

Izvor: B92, 12.Avg.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanacija krova Narodnog pozorišta

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nebojša Bradić posetio je u sredu 11. avgusta Narodno pozorište u Beogradu i tom prilikom su mu predočeni detalji izvođenja radova na sanaciji krova novog dela zgrade kao i planovi o održavanju i sređivanju kompletnog objekta u narednom periodu.

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović je kazao da su trenutno u toku radovi na hidroizolaciji krova i najavio da će taj deo posla biti završenih u narednih 15 dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Mi smo imali veoma ozbiljan problem sa prokišnjavanjem, kako u starom, tako i u novom delu zgrade. Pre početka radova na hidroizolaciji krova, završili smo ugradnju 36 krovnih prozora, a u septembru bi trebalo da sredimo i neke „sitne" probleme na starom delu zgrade. Ako sve bude teklo po planu, problem prokišnjavanja Narodnog pozorišta trebalo bi da bude rešen do 15. septembra" kazao je gospodin Đurović i naglasio da je kompletan novac za tu investiciju, koja nije mala, obezbedilo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

"Naravno, biće tu još nekih dodatnih troškova koji nisu ni mogli da budu predviđeni prilikom javne nabavke, a njih će obezbediti Narodno pozorište iz sopstvenih prihoda. Zahvaljujem se Ministarstvu kulture i to je samo deo investicija koje je država obezbedila za ovu kalendarsku godinu. Inače, u toku je i rad na izradi tenderske dokumentacije za jednu od, za nas, možda, najbitnijih investicija u ovoj godini, a to je zamena rashladnih kula za kompletno pozorište. Nadam se da ćemo do 31. decembra ove godine, uspeti da zamenimo kule i rešimo problem klimatizacije zgrade, koji je jedan od gorućih problema. Na taj način omogućićemo bolje uslove za rad ne samo zaposlenima, nego i našoj publici jer mi smo ovde, pre svega, zbog nje. Podsećam da je u prošloj sezoni naše predstave videlo više od 170.000 gledalaca. Takođe, zamenili smo i neke delove u energetskom sistemu, a to ne bi mogli da uradimo bez vanredne pomoći koju nam je pružilo naše ministarstvo i gospodin Bradić" kazao je upravnik Narodnog pozorišta.

On je rekao da nacionalni teatar u narednom periodu očekuju i „neki drugi poslovi" za koje, kako je naglasio, trenutno nema obezbeđenih finansijskih sredstava.

"Tu je, pre svega, reč o ’umivanju fasade’, a očekuje nas i otvaranje muzeja Narodnog pozorišta koje je predviđeno za 22. novembar, za naš 143. rođendan. Ni za to nemamo novac, ali ne zbog toga što država nije htela da nas podrži, naprotiv, nego što je ideja, koju smo kao uprava izneli, došla kasno, pa zbog toga nije bilo moguće da bude predviđena budžetom. Takođe, u pregovorima smo sa nekim dobročiniteljima koji su privrženi nacionalnom teatru i srpskoj kulturi, a u situaciji su da nam finasijski pomognu. Napominjem da država veoma ozbiljno finasira ovu kuću, međutim, naglasio bih da su svi oni koji su spremni da investiraju, kao što je to nekada bilo u doba zadužbina, dobro došli i da će im biti pružena šansa" istakao je Božidar Đurović.

On je najavio da će jedan od prioriteta Narodnog pozorišta u 2011. godini biti rekonstrukcija Scene „Raša Plaović" i kazao da su u toku pregovori sa predstavnicima opštine Stari grad oko nabavke video nadzora i izrazio nadu da će do kraja ove godine u tom segmentu zgrada pozorišta dobiti ozbiljnu i savremenu opremu.

Ministar kulture Nebojša Bradić je podržao predlog za rekonstrukciju Scene „Raša Plaović" i naglasio da bi taj posao trebalo kvalitetno da se uradi zbog toga što ona nikada nije bila urađena kao scena.

"Ta scena je rađena kao studio, a sve ostalo, u prethodne 22. godine, predstavljalo je samo neke improvizacije. Kada se završi, ona bi trebalo da pruži dobre uslove za izvođače i publiku i da bude jedno mesto gde će se dešavati žive produkcije sa jasno profilisanom repertoarskom politikom. „

"Podržavam inicijativu gospodina Đurovića da se nacionalne institucije povezuju sa privatnim sektorom i drugim međunarodnim organizacijama kako bi se u narednom periodu upravo, uz korišćenje svih tih kapaciteta, dobio još viši kvalitet. Zbog toga sam siguran da treba uvesti te dodatne mere stimulacije, jer će, zahvaljujući njima, kulturna slika naše zemlje biti još bolja. Ministarstvo kulture će u narednom periodu sigurno dati neku vrstu podrške da se taj privatni sektor čvršće poveže sa kulturom" najavio je ministar Bradić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.