Sahranjena Olivera Marković u Aleji velikana

Izvor: Blic, 05.Jul.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjena Olivera Marković u Aleji velikana

BEOGRAD - Jedna od najvećih srpskih glumica 20. veka Olivera Marković sahranjena je danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Glumica Ružica Sokić održala je dirljiv govor kojim se u ime svih oprostila od legende domaćeg glumišta.

- Evo, i nebo plače za Oliverom, ovim rečima je Ružica Sokić počela govor u kom je spomenula da je Olivera Marković bila njen uzor i da joj je bila velika čast što je imala priliku da glumi sa njom.

Sahrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su prisustvovali i Bogdan Diklić, Vesna Trivalić, Svetlana Bojković, Tihomir Arsić, Nebojša Bradić, Jelena Jovčić, Milica Zarić, Miodrag Krivokapić, Voja Brajović, Radmila Živković, Svetozar Cvetković, Tanja Bošković, Eva Ras, Dragan Petrović, Branko Cvejić, Branka Petrić, Vesna Čipčić...

Olivera Marković, koja se vrhunskim ulogama iskazala u svim žanrovima, pozorištu, filmu, televiziji, kao izvanredan izvođač ruskih romansi i šlagera, preminula je u Beogradu 2. jula u 87. godini, posle duge i teške bolesti.

Slavna umetnica rodila se u Beogradu 3. maja 1925. godine. Ljubav prema teatru pokazivala je u najranijem detinjstvu da bi za vreme okupacije, sa grupom vršnjaka-gimnazijalaca i studenata, počela da sprema predstave na Kolarčevom univerzitetu i u beogradskim stanovima.

Prvi film snimila je već 1945. godine ("U planinama Jugoslavije"). Članica Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je ostvarila više od trideset značajnih uloga, postaje 1967. godine.

U penziju odlazi 1989. godine a poslednju premijeru na matičnoj sceni igra 1998. godine (uloga Mame u Makdoninom komadu "Sakati Bili sa Inišmora").

Nagradu Narodnog pozorišta je dobila dva puta, za uloge Majka Hrabrost (1972) i Klara ("Leda", 1978).

Najveće priznanje koje dodeljuje Nacionalni teatar, Plaketu, dobila je 1988. godine.

Dobitnica je brojnih pozorišnih nagrada medju kojima Specijalna nagrada na Danima Komedije, Oktobarska nagradu grada Beograda, Plaketa „Mata Milošević" i „Dobrica Milutinović", te Dobričinog prstena.

Markovićeva je ostvarila impozantan opus od 63 snimljena filma. Među filmskim nagradama ističu se Srebrna i dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli, te „Slavica" za ukupni doprinos razvoju filmske umetnosti.

Rado je snimala i za televiziju, 13 drama, 26 serija i više šou-programa, a ostvarila je i pedesetak uloga u radio-dramama.

Povezane vesti: Sahrana Olivere Marković sutra u Aleji velikana

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.