Safet Sijarić dobitnik nagrade „Pero Ćamila Sijarića“

Izvor: SandzakInfo.net, 05.Nov.2012, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Safet Sijarić dobitnik nagrade „Pero Ćamila Sijarića“

Bosanski pisac Safet Sijarić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Pero Ćamila Sijarića“, koja se dodeljuje književniku za celokupno njegovo stvaralaštvo.

Sijariću će nagrada biti uručena na svečanoj akademiji koju organizuje Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu u čast obeležavanja 20. novembra, Dana Sandžaka.
 
Predsednik tročlanog žirija za dodelu ove nagrade Elijas Rebronja rekao je na konferenciji za novinare da je od pet prijavljenih kandidata svaki ponaosob zaslužio da je dobije.

Rebronja je ocenio da je to dokaz da bošnjačka književna kultura napreduje uporedo sa savremenim tokovima.
 
“Sijarić je i ranije trebao da bude dobitnik ove nagrade, ali književni kritičari često ne daju najbolji sud o nečijoj književnosti. Mislimo da će ova nagrada za njega biti svojevrsno ohrabrenje i podsticaj da nastavi svoju delatnost još više i bolje. Ovom nagradom želimo i da poručimo da se prave umetničke vrednosti nikako ne mogu zaboraviti”, rekao je Rebronja.

Šef resova za visoko obrazovanje u ovom veću Redžep Škrijelj kaže da je Sijarić jedan od najzapaženijih bošnjačkih pisaca i književnih kritičara.

„Njegov književni opus ga lansira u Balkanske krugove, tako da smo time nastavili praksu da nagrađujemo samo odabrane ljude, kakav je sigurno Safet Sijarić“, rekao je Škrijelj.

Književna nagrada „Pero Ćamila Sijarića" sastoji se od plakete i novčanog dela od 100. 000 dinara.

Osim svečane akademije, ovo veće će Dan Sandžaka obeležiti i promocijom knjige “Atlas dijalekatskih izoglasa u Sandžaku“, Alije Džogovića, a biće organizovan i okrugli sto „Sandžak od 1912. do 2012. godine“. 

Dan Sandžaka se obeležava u znak sećanja na dan kada je osnovan ZAVNOS 1943. godine u Pljevljima.

Nastavak na SandzakInfo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakInfo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakInfo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.