Šabačko pozorište stiže u Beograd

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2010, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabačko pozorište stiže u Beograd

Šabačko pozorište gostovaće u ponedeljak u beogradskom Narodnom pozorištu, gde će premijerno izvesti komad Bertolda Brehta "Bubnjevi u noći", u adaptaciji i režiji Aleksandra Saše Lukača.

"Bubnjevi u noći" je prva Brehtova izvedena drama, koja je, prema mišljenju reditelja, eksplodirala nemačkom kulturnom scenom i više nego skrenula pažnju na mladog genijalnog pisca/pesnika, koji je već ovim delom pokazao da će se pozorište, bar u smislu političkog pozorišta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << deliti na ono pre i posle Brehta.

Lukač, koji na Univerzitetu Jork u Torontu predaje pozorišne nauke, uključujući i pozorište Bertolda Brehta, ocenio je u najavi predstave da su "Bubnjevi u noći" ostavili neizbrisiv trag na nemačko i svetsko pozorište, ali isto tako i na Brehtovu karijeru i potom zaostavštinu.

"Brehtova veličina se ogleda u činjenici da i sada, 90 godina posle nastanka 'Bubnjeva', komad zvuči aktuelno, pogotovo u svetlu nedavnih, ali i trenutnih društvenih previranja kako kod nas, tako i u svetu", objasnio je reditelj.

Scenografiju je uradila Marija Kalabić, kostime Dragica Pavlović, koreografiju potpisuje Petar Pjer Rajković, dok je za muziku bio zadužen Miroljub Aranđelović Rasinski.

U glumačkoj ekipi su Vladimir Milojević, Sonja Milojević, Ivan Tomašević, Aneta Tomašević, Slobodan Petranović, Mladen Ognjanović i drugi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.