ŠTA ZAISTA ZNAČI ALAL VERA? Izraz koji su doneli Turci po osvajanju naših krajeva

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2024, 18:58

ŠTA ZAISTA ZNAČI "ALAL VERA"? Izraz koji su doneli Turci po osvajanju naših krajeva

Postoje uzrečice i izrazi koje koristimo vrlo često u svakodnevnim razgovorima, a da pritom ne znamo šta zaista znače

Izraz "alal vera" prilično je odomaćen u srpskom jeziku. Čućete ga u svakodnevnom govoru u značenju "bravo" ili "svaka čast", a postoji i nekoliko pesama sa tim nazivom. Ali - da li znate šta on izvorno znači i odakle potiče?

Prvo, reč "alal" je zapravo "halal" i potiče iz arapskog jezika. U bukvalnom prevodu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << znači "dopušteno", a na naše prostore došla je preko turskog jezika.

Spojeno sa drugim delom sintagme "alal vera" znači "nešto što ti (islamska) vera dozvoljava". Dakle, kada kažemo "alal vera" ili "alal ti vera" zapravo poručujemo da islamska vera dozvoljava da nešto uradiš tj. da to što radiš nije zabranio islam.

U srpskom jeziku izraz je vremenom izgubio prvobitno značenje i danas se koristi u kontekstu "bravo" ili “svaka ti čast", mada ponekad ima i ironičan smisao i izgovara se ne kao pohvala, već da se naglasi da je nešto što je urađeno/izgovoreno pogrešno.

(Srbija Danas/NPortal/Preneo: V.M.)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.