SRCEPARAJUĆE REČI POKOJNE LEGENDE - evo šta je govorio Dobrivoje o ŽIVOTU: Treba se BORITI...

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2020, 16:39

SRCEPARAJUĆE REČI POKOJNE LEGENDE - evo šta je govorio Dobrivoje o ŽIVOTU: "Treba se BORITI..."

Pretužno...

Srpski pevač Dobrivoje Topalović preminuo je danas u 75. godini od karcinoma u Čačku.

Pevanjem je počeo da se bavi u jednom kulturno-umetničkom društvu u Čačku, a prvu ploču, nazvanu Kad bi znala koliko te želim snimio je 1968. godine. Tokom svoje višedecenijske karijere snimio je dvadeset šest singl-ploča i šesnaest studijskih albuma. Njegove najpoznatije pesme su: Crno vino, Progovori, sliko, Kad bih mog'o i umro bih za te, Ej, da mi je, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Tebi se ne žuri, Ja sam rođen u Srbiji, brale, Okreni glavu, Milice, Na mramornoj steni...

Podsetimo, ovaj izuzetan pevač je snimio veliki broj singl ploča i albuma ukupnog tiraža od preko milion primeraka. Tokom svoje više nego plodne karijere pevao je na svim značajnijim domaćim festivalima narodne muzike i osvojio je više vrednih nagrada. Sarađivao je sa najpoznatijim kompozitorima i tekstopiscima a gostovao je skoro na svim kontinentima.

Jedan od najkvalitetnijih izvođača naše muzičke folk govorio je za jedan poznati portal kako provodi penzionerske dane, nastupa li još uvek, kako gleda na muzičke trendove koji sada vladaju našom muzičkom scenom…

- Živim u rodnom selu Preljini a zimu provodim u Beogradu. Živim sa suprugom, a najviše vremena provodim sa unukom Radovanom. Pevačku karijeru polako privodim kraju pa izbegavam koncerte i nastupe na televizijama. Trudim se da se što više odmaram u krugu porodice i održavam imanje, kosim travu… - kaže Dobrivoje.

Na pitanje kako gleda na početke svoje karijere Topalović odgovara sa setom u glasu:

- Čovek kada je mlad sve mu je lepo. Karijeru sam počeo sada već davne 1969. godine. Bilo mi je veoma teško, jer tada nije bilo mnogo medija, i nisam imao priliku da se pojavim negde gde bi me publika zapazila. Kada sam snimio prvu ploču, morao sam stalno sa sobom da je nosim u džepu da bih dokazao svima da je imam. Tada nije bilo reklama i niko nije znao za mene. Tek posle deset godina karijere i nastupa uspeo sam da se pojavim na radio Beogradu, to je u to vreme bila velika stvar i prilika da šira javnost sazna za mene. Dobro je što danas ima toliko emisija za mlade. Ali njima je danas teže nego nama jer moraju da plate pesme i muziku. U moje vreme to je sve bilo regulisano u okviru kuće za koju izdajete album, i onda se svi naplate od prodaje ploča. Sada je potpuno drugačija situacija. Čini mi se da sam sada mlad i da sam na početku karijere da bih odustao od svega toga i nikada ne bih postao pevač - rekao je on.

Dobrivoje kaže da svaka nova generacija donese nešto novo na muzičku scenu, da je tako bilo "u njegovo vreme", a tako je i danas.

- Mlade ljude uvek nipodaštavaju stariji. Tako je bilo i u moje vreme. Svi su govorili, šta ovi mladi hoće, kakve su to pesme itd… Tako je i danas. Mada ima jedna mala razlika, danas se muzika više gleda a manje sluša. Pomešane su babe i žabe. Pop izvođači nisu imali posla, i onda su krenuli da prave miks muzike pop-folk ili kako ga već zovu i onda smo došli ovde gde smo danas. Ne zna se nikakv red. U moje vreme se uz muziku tugovalo, i najtananije emocije su se budile u nama i publici. A sada se samo skače i divlja i budi ono agresivno u ljudima. Treba mnogo vremena da prođe da bi se videlo šta će od svega toga opstati - govorio je Dobrivoje.

Topalović, čije je detinjstvo vezano za selo, kaže da su ljudi koji su ceo život proveli u gradu hendikepirani u odnosu na one sa sela.

- Pogotovo je to izraženo danas u vreme velike ekonomske krize. Na selu se može preživeti i u najteža vremena, dok u gradu glad brzo pokuca na vrata - rekap je.

 On na selu provodi svoje penzionerske dane, siguran je da dolaze bolja vremena, a mladima savetuje da se bore i budu vredni.

- Ipak sam po prirodi optimista, mora biti bolje, jednom će se točak okrenuti na našu stranu. Nismo mi toliko proklet narod da nam ovako bude non-stop. Nažalost mislim da bolji život ovde neće doći još dugo, dugo. Žao mi je samo ove mlade generacije danas, jer oni su ostali bez budućnosti. Ipak i pored svega, ne treba se predavati, treba se boriti. Savetujem mladima da krenu da se bave sportom ili neka se učlane u kulturno umetničko društvo. Važno je da se sklone sa ulice. Kroz rad i angažovanje u te dve oblasti doći će polako i sve ono što traže i o čemu maštaju - govorio je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.