SKD osudilo napad na pripadnice LGBT zajednice

Izvor: SEEcult.org, 02.Okt.2015, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKD osudilo napad na pripadnice LGBT zajednice

Srpsko književno društvo (SKD) najoštrije protestuje zbog fizičkog napada na četiri pripadnice LGBT zajednice, koji se proteklog vikenda dogodio u centru Beograda, a među napadnutima je i književnica i aktivistkinja Labrisa Dragoslava Barzut, članica SKD-a.

SKD je zatražilo da napadač bude što pre otkriven i da protiv njega bude pokrenut krivični postupak.

“Izražavamo punu solidarnost sa svim ugroženim grupama i pojedincima i još jednom pružamo punu podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << potpunoj ravnopravnosti svih lјudi u našoj zemlјi”, navedeno je u saopštenju SKD-a koje je potpisao predsednik UO Vule Žurić.

Dragoslava Barzut i njene prijateljice brutalno su napadnute su u noći između 26. i 27. septembra u jednom kafiću u centru Beograda, a prema navodima Labrisa, postoje snažne indicije da je napad na lezbejke bio sa direktnim umišljajem i motivisan mržnjom u odnosu na seksualnu orijentaciju žrtava. Labris zato zahteva da na Dragoslavu Barzut i njene prijateljice bude okvalifikovan kao zločin iz mržnje, na osnovu člana 54a Krivičnog zakona.

Povodom napada na Dragoslavu Barzut i njene prijateljice, reagovali su i Civil Rights Defenders, Inicijativa mladih za ljudska prava i Parada ponosa Beograd, zahtevajući od policije, Tužilaštva i sudstva da u najkraćem mogućem roku privedu i procesuiraju napadače.

“Srbija, kao članica Saveta Evrope je obavezna da svim svojima građankama i građankama garantuje slobodu od torture, shodno članu 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet i druga lična svojstva. Civil Rights Defenders, Inicijativa i Parada Ponosa Beograd od institucija zahtevaju da se napadači privedu i procesuiraju shodno članu 54a Krivičnog zakonika Srbije, kao zločin iz mržnje”, navedeno je u saopštenju.

Homofobični napad na Dragoslavu Barzut i njene prijateljice najoštrije je osudila i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, pozivajući nadležne da hitno pronađu počinioce i privedu ih pravdi.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.