Izvor: Beta, 30.Sep.2011, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD vraćaju Kipru retke freske iz 13. veka

NIKOZIJA, 30. septembra 2011. (Beta-AP) - Poglavar Kiparske pravoslavne crkve izjavio je u petak da će jedan hjustonski muzej vratiti Kipru retke freske iz 13. veka koje su u tom muzeju izložene proteklih 28 godina.

Arhiepiskop Hrizostom Drugi rekao je da se Menil kolekcija iz Hjustona složila da vrati vizantijske freske na kojima su prikazani Isus Hristos Pantokrator, Bogorodica i Sveti Jovan Krstitelj.

Krijumčari antikviteta ukrali su freske iz jedne crkve na severu Kipra posle invazije turske vojske na taj deo ostrva, 1974. i podele ostrva na severno tursko i južno grčko govorno područje.

..

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.