Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

«Ruski Buker»: vredi li da se živi?

10.10.2014. -

«Ruski Buker», jedna od najprestižnijih domaćih književnih nagrada, uskoro će finiširati. Žiri je objavio spisak od šest dela, koja pretenduju na počasnu nagradu.

Biralo se od 78 romana različitih žanrova i pravaca – dakle, moguće je govoriti da se nagrada dodeljuje ne samo uspelim sa stvaralačkog gledišta delima, već ona skreće pažnju na pravce razvoja savremenog književnog procesa.

Predsednik žirija «Ruskog Bukera», istoričar >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << književnosti Andrej Arjev u vezi sa time se setio polemike o nameni književnosti, koju su vodili istaknuti umovi 19. veka pisac Fjodor Dostojevski i književni kritičar Nikolaj Dobroljubov.

- Dostojevski se tada izjasnio u tom smislu, što «da je Afanasije Fet objavio jednu od svojih najboljih pesama «Šapat, bojažljivo disanje» u momentu katastrofalnog Lisabonskog zemljotresa, stanovnici tog grada bi ga verovatno kamenovali. Međutim, on je sam sebi zamerio: inače, potpuno je moguće da posle jedno 20 godina oni bi podigli spomenik pesniku, jer su nam sva ta lirska osećanja potrebna, bez njih je život nemoguć. Nešto slično može da se kaže i o savremenom stanju naše književnosti, ruskog romana, koji kao da mora da odgovara aktuelnim pitanjima današnjosti, među njima i političkim, kao što su događaji u Ukrajini, kriznim događajima iz 1991. godine i 1993. godine itd. Međutim, dešava se tako da aktuelna dela nemaju primetne književne uspehe, jer je književnost umnogome refleksija. Ona je pozvana da budi u ljudskoj duši osećaje, emocije. Romani, koji su istaknuti za «Ruski Buker», zaista se obraćaju dubokim slojevima ljudske psihe, uglavnom toj stravi, tom zlu, koje se širi u ljudskim dušama. Savlađivanju tog zla, ili, obrnuto, nemogućnosti tog savlaivanja posvećena je većina tih dela.

Između ostalog, problem svetskog zla u svim njegovim ispoljavanjima je pojava, tipična ne samo za savremenu rusku književnost. Mnoga savremena dela ostavljaju toliko mračan ustisak da se čitalac i nehotice zamisli: vredi li inače živeti na ovome svetu?

O dominirajućem minornom tonalitetu savremene romanistike razmišlja književni sekretar «Ruskog Bukera» poznati istoričar književnosti Igor Šajtanov.

- Razumem da je poželjno više pozitivnih emocija, ali u šort-listi ove godine neće uspeti da se nađe mnogo toga. Nije slučajno predsednik žirija Andrej Arjev rekao da je u delima očito prisustvo toga da savremeni pisac oštro reaguje na zlo, razliveno u svetu. Oblici zla su različiti. To se stvarno oseća. Savremenim piscima je svojstven osećaj tragičnosti savremenog sveta. Međutim, tragedija je stanje koje omogućuje savlađivanje, potiskivanje nekog zla.

Žiri će odlučiti ko je od autora najviše uspeo u tome. Ime nosioca nagrade «Ruski Buker» će biti objavljeno 5. decembra.

Vera Žerdeva,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.