Izvor: Glas javnosti, 01.Jun.2011, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska drama "Misis Tolstoj" u Narodnom pozorištu

BEOGRAD- Predstava "Misis Tolstoj" savremenog ruskog pisca Sergeja Kokovkina, u režiji Radoslava Milenkovića, biće premijerno izvedena na sceni "Raša Plaović" 4. juna, najavio je  upravnik nacionalnog teatra Božidar Đurović.

Tim povodom autor će biti gost Beograda, a 5. juna biće priređen susret sa njim u Narodnom pozorištu.

Đurović je na konferenciji za novinare podsetio da je "Misis Tolstoj" poslednja premijera na sceni "Raša Plaović" pre njenog renoviranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i dodao da radovi treba da budu završeni do otvaranja naredne sezone - 12. septembra.

Dramu o slavnom Lavu Nikolajeviču Tolstoju i njegovoj supruzi, ali i o odnosu muškarca i žene i braku uopšte preveo je Novica Antić.

Dramaturg predstave je doskorašnja direktorka Drame Ivana Dimić, koja je u međuvremenu podnela ostavku.

V.d. direktora Drame Molina Udovički istakla je zadovoljstvo što je Narodno pozorište realizovalo predstavu sopstvenim snagama, što znači sa glumcima iz svog ansambla i umetničkim saradnicima iz kuće.

Grofa i Groficu igraju Tanasije Uzunović i Nada Blam. Partneri su im Dragan Nikolić (mlađi), Nebojša Kundačina, Bojana Stefanović, Mihailo Lađevac i Pavle Jerinić.

Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, kostime Olga Mrđenović, a muziku je izabrao Milenkovića.

Poznati reditelj je istakao da je zahvalan Dimićevoj koja ga je pozvala da radi ovu dramu, što je i njegov prvi angažman u nacionalnom teatru.

"Generalno volim ruske pisce i pozorišne komade. U proteklih 15-ak godina naradio sam se drama iz ruskog "Gvozdenog veka". To su uglavnom bile priče o bedi u tranziciji", rekao je on dodajući da je ovaj komad drugačiji i da prikazuje poslednje dane bračnog para Tolstoj.

"Svet komada je utemeljen u istorijskim činjenicama, ali je priča fikcija. Mislim da će tema i pitanja koja Kokovkin pokreće biti interesantni i onima koji nisu čuli za Tolstoja, ako takvi postoje, i književnim stručnjacima", kazao je reditelj.

On je objasnio da se "radi o paklu koji jedni drugima pravimo u braku, o preplitanju ljubavi i mržnje i tome kako svojim opsesijama tratimo život", a ispostavlja se da "živimo samo dok volimo".

Uzunović je primetio da je u ovoj drami najvažniji odnos između muškarca - genija i žene koja je 16 puta ručno prepisivala njegov "Rat i mir" .

Nada Blam je izjavila da je teško igrati likove opterećene biografijom, ali da ovde u prvom planu nije stvarna biografija već odnos dvoje ljudi i njihovih opsesija.

"Ljubav kao i mržnja često pređe u opsesiju. Sofija Tolstoj je bila potpuno posvećena mužu, rodila mu je 16 dece, ručno prepisivala romane. On je pre nje imao ljubavnice, a kada pri kraju života reši da testamentom sve ostavi svom ideološkom sledbeniku Čertkovu, njoj se "vrate" sve loše stvari koje pamti i muževljeve ljubavnice postaju njena opsesija", ispričala je Blam.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.