Rozenkranc i Gildenstern u Vili Stanković u Čortanovcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rozenkranc i Gildenstern" u Vili Stanković u Čortanovcima

NOVI SAD - Predstava "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi", po drami Toma Stoparda u režiji Jovana Grujića, biće premijerno izvedena 10. avgusta u Vili Stanković u Čortanovcima, najavili su danas producenti projekta Bitef tetar, Kulturni centar Inđija i Pozorište mladih iz Novog Sada.

Umetnički direktor projekta je reditelj i direktor Bitef teatra Nikita Milivojević. Naslovne uloge, likove koje je Stopard preuzeo iz Šeksipirovog "Hamleta", igraju Miljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Prljeta i Jugoslav Krajnov, vođu putujuće glumačke družine koja stiže na danski dvor Ivan Tomašević, a mladog kraljevića Vladimir Ćirković. U ovom komadu u drugom planu su Ofelija, Klaudije, Gertruda i ostali Šekspirovi junaci, u tumačenju Anđele Stamenković, Zorana Andrejina, Marine Cinkocki...

Delo slavnog britanskog autora Stoparda odlikuju filozofske konotacije sa jedne i lucidan, komički pristup situaciji, liku i replici, sa druge strane. Komad "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi", obojen teatrom apsurda, na tragikomičan način govori o tome da je mogućnost izbora čoveka u modernom svetu - zabluda.

Kako u rediteljskoj belešci navodi Grujić, u igri velikih stradaju mali. Dva sporedna lika iz "Hamleta" postavljena su u poziciju glavnih likova, onih iz čijeg ugla teče priča. Međutim, to je samo privid, njihova sudbina ostaje ista.

Reprize ove predstave u Čortanovcima biće 11, 12. i 13. avgusta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čortanovačka premijera

Izvor: Mondo, 04.Avg.2008

Predstava "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi", po drami Toma Stoparda u režiji Jovana Grujića, biće premijerno izvedena 10. avgusta u Vili Stanković u Čortanovcima.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.