Ronilačko zvono i leptir

Izvor: B92, 06.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ronilačko zvono i leptir

Orginalni naziv: Le Scaphandre et le papillon

Režiser: Džulijan Šnabel/Julian Schnabel

Uloge: Matje Amalrik/Mathieu Amalric, Emanuel Senje/Emmanuelle Seigner, Mari-Žoze Kroze/Marie-Josée Croze


Ovaj film je izuzetna istinita priča o Žan-Dominiku Bobiju, uspešnom i harizmatičnom glavnom uredniku francuskog magazina El, koji živi punim plućima kada mu iznenadni moždani udar poptuno promeni život.

Film prati Bobijevu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priču do najsitnijih detalja – njegov pad od bogataša i rođenog plejboja do žrtve moždanog udara, vezane uz bolnički krevet sa oštećenim mozgom koji mu ne dozvoljava da govori ili pokrene bilo koji mišić.

Ovaj svojevrsni zatvor za Bobija postaje neka vrsta „ronilačkog zvona" – ono iz kojeg ne može da se pobegne. Sa netaknutim umom prekaljenog urednika, jedina mu je uteha „leptir" njegove očigledno bezgranične mašte i sećanja. S obzirom na fizička ograničenja, Bobi je imao samo jedan kanal komunikacije sa spoljašnjim svetom – pokrete oka.

Pokretanjem levog oka i treptanjem, ne samo da je bio u vezi sa svetom oko sebe nego je – na opšte zaprepašćenje – napisao memoare pomoću koda koji je predstavljao slova abecede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.