Romi i Holokaust

Izvor: SEEcult.org, 16.Feb.2015, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi i Holokaust

Tragična sudbina Roma za vreme Drugog svetskog rata tema je projekta “Rom ii Holokaust” koji će biit predstavljen 19. februara u prostorijama Jevrejske verske zajednice “Bet Israel” u Zagrebu, uz istoimenu izložbu kojom će biti posebno skrenuta pažnja na stradanje Roma u logoru Uštica kod Jasenovca.

Tokom Drugom svetskog rata u koncentracionim logorima širom Evrope, prema nekim procenama, ubijeno je od 250.000 do 500.000 Roma. Smrt tih, ali i svih drugih nevinih žrtava >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << svirepih ideologija, opomena su čovečanstvu o strahotama i tragedijama koje donose netolerancija i mržnja prema pripadnicima manjina, čija je jedina “krivica” što su drugačiji, saopštili su organizatori.

Predsednik Zajednice “Bet Israel” dr Vladimir Šalamon predstaviće projekat “Romi i Holokaust”, a potom će poslanik u Saboru Veljko Kajtazi govoriti o logoru Uštici u blizini Jasenovca, u kojem su bili “smešteni” i sistematski ubijani na najmonstruozniji način isključivo Romi.

O temi “Romi i Holokaust” govoriće i predsednik humanitarne Svetske organizacije Roma u Hrvatskoj Ivan Rumbak, koji će i otvoriti izložbu fotografija u galeriji “Stela Skopl” Bet Israela.

Izložba će biti otvorena 20 dana, a najavljene su i posete učenika i upoznavanje sa tragedijom Roma u Drugom svetskom ratu.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.