Romantika sa smislom

Izvor: Politika, 05.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romantika sa smislom

Film "Promeni me", režija Milan Karadžić, scenario Stevan Koprivica, uloge Milutin Mima Karadžić, Neda Arnerić, Dara Džokić... Trajanje 92 minuta, proizvodnja Srbija 2007.

Au, šta ćemo sad'? Nastanio se Pink i na veliki ekran! Doduše ne sa onim – "Menjam (za pare) ženu", sestru, babu, niti sa – ubih te nežno Grandovom pesmom, već sa nečim što je srećna mešavina "Sve za ljubav" i "Mješovitog braka".

Medijska imperija Pink (Pink Films International) >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << proizvela je, dakle, i svoj prvi celovečernji igrani film, sa namerom da izmami osmeh ovdašnjoj onemoćaloj bioskopskoj populaciji. Kako ona, inače većinski, vreme uglavnom provodi ispred malog ružičastog ekrana, pitanje je kako je sada naterati da ugasi televizor zarad masovnog odlaska u naplaćeni bioskopski mrak. Pink i na TV-u i na filmu, može dakle biti i mač sa dve oštrice no, nije li svaki početak težak?

Računajući na to da u nas odavno već nije lako napuniti bioskopske dvorane, Pink produkcija igra na kartu dobro utvrđenog gradiva, uigranog autorskog tandema i velikog broja odomaćenih lica, gotovo kućnih prijatelja. Nudi savremenu romantičnu komediju "Promeni me", iz pera Stevana Koprivice i u režiji Milana Karadžića (uigran dobitnički tim), urbanu priču iz miljea dobro situiranog sloja gornje srednje klase, čije pripadnike ne srećete često jer se ne krećete po istim mestima. No, svaka identifikacija je moguća, gde piše da je zabranjeno želeti lepši i bolji život, i krstarenje brodom koje platite u sekundi kada shvatite da vam valja spasavati poljuljani brak!

A ljuljanje braka i jeste ključni okvir ove priče o generacijskim relacijama, o starijima koji pokušavaju da prevare i godine i sebe, i mladima koji pokušavaju da nađu svoj put. Glavni junaci su ugledni beogradski stomatolog koji živi u naizgled skladnom braku kao ostvaren i zadovoljan čovek (dopadljivi Milutin Mima Karadžić, ujedno i producent i stalno Pinkovo lice) i njegova supruga, zrela i lepa a prevarena žena (Neda Arnerić i ubedljivi povratak na veliko platno) koja je iznenada u situaciji da izabere između čoveka sa kojim je živela 25 godina i neželjene, ali primamljive slobode. Film se zahuktava kada u zubarev život iznebuha uđe mnogo mlađa žena (novo i sveže lice Ivane Popović), i kada se aktivira onaj tako dobro poznati muški pubertet u zalasku, koji ženske "zlobnice" neuvijeno nazivaju muškim klimaksom. U tome je glavno izvorište duhovitih situacija i replika, skupljenih iz stvarnog života, pa i iz ličnih iskustava autora i protagonista.

U dubine se ne zalazi, žanr romantične komedije, uostalom, to i ne zahteva. Sadržajno i značenjski ovo je nepretenciozan film pravolinijske naracije, koja se na kraju zaokružuje u sasvim pristojnu i dovoljno relaksirajuću celinu. Struktura je, doduše, više televizijska no filmska, ni gluma nije stilski ujednačena (pojedinci su preigravanjem promašili temu), što sve ide na dušu reditelju ali, sve u svemu, sasvim ga je ugodno gledati. Razbibriga i romantika sa smislom. Onako – ziheraški, ružičasto.

Dubravka Lakić

[objavljeno: 05.10.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.