Riznica starog majstora

Izvor: Politika, 19.Okt.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riznica starog majstora

Slavni italijanski snimatelj Dante Spinoti dobitnik je „Zlatne kamere 300” za životno delo i predsedava žirijem bitoljskog festivala

Bitolj - Poznajem mnoge direktore i selektore filmskih festivala širom sveta koji iskreno zavide bitoljskom festivalu „Braća Manaki”, na uskoj specijalizovanosti i samim tim na unikatnosti i autentičnosti. I jeste tako, na ovom festivalu sve se vrti oko filmske fotografije i snimateljskog rada i ovde su direktori fotografija zasluženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najveće zvezde. Ovde, u Bitolju, oni jednom godišnje vode glavnu reč.

Najslavniji među brojnim direktorima fotografije prisutnim na 32. izdanju festivala „Braća Manaki”, bez sumnje je legendarni Italijan sa dugim radom i u Holivudu – Dante Spinoti, ovogodišnji dobitnik „Zlatne kamere 300” za životno delo, ujedno i predsednik žirija glavnog takmičarskog programa.

Jedan od „poslednjih Mohikanaca” umetničke fotografije, rođen je 22. avgusta 1943. godine u Tolmencu u italijanskoj regiji Friuli Venecija Đulija, gde se i rodila njegova prva ljubav prema vizuelnoj umetnosti kada mu je otac poklonio porodičnu kameru da bi snimao fudbalske utakmice lokalnih klubova. Kao snimatelj i režiser dokumentarnih filmova, Danteov ujak Renato Spinoti, postao je vrlo brzo i njegov glavni učitelj i mentor tokom zajedničkih putovanja po Keniji gde su nastali i prvi Danteovi snimateljski radovi. Po povratku iz Afrike, mladi ali već iskusni Spinoti, postao je prvi asistent snimatelja na televiziji RAI i pomoćnik slavnog Đanija di Venanca koji je snimao filmove Felinija i Antonionija.

I Spinotijeva filmska karijera počela je rano. Ređali su se filmovi i saradnja sa rediteljima među kojima su i Gabrijele Salvatores, Lina Vertmuler, Lilijana Kavani, ali i sa holivudskim autorima Majkl Menom, Bretom Ratnerom, Kurtisom Hendsonom, Majklom Apdejtom, iza čijih je filmova poput „Crvenog zmaja”, „Narodni neprijatelj”, „Vreline”, „Poverljivo u L.A.”, „Iks mena” ili „Hronike Narnije”, stajalo istančano oko Dantea Spinotija.

Zajedno sa liderkom festivala u Karlovim Varima, legendarnom Evom Zaoralovom, britanskim snimateljem Nejdželom Votersom, makedonskim piscem Goce Smilevskim i direktorom austrijskog filmskog fonda Martinom Švajghoverom, Spinoti ovih dana prilježno vrednuje dostignuća direktora fotografija u filmovima kao što su „Melanholija”,Larsa fon Trira (Manuel Alberto Klaro), „Venecija”,Jana Jakuba Kolskog (Artur Rajnhart), „Torinski konj”,Bele Tara (Fred Kelemen), „Tihe duše”,Alekseja Fedorčenka (Mihail Kričman), „Dogodilo se jednom u Anadoliji”,Nurija Bilge Čejlana (Gohan Tirjaki), „Požari” Denisa Viljeneva (Andre Turpen). U ovako jakoj konkurenciji nalazi se i naš direktor fotografije Miladin Čolaković, čiji je snimateljski rad i vizuelno dostignuće jedno od glavnih oslonaca filma „Beli beli svet”,Olega Novkovića.

I u paralelnim programima je zanimljivo i uzbudljivo. Gostiju je mnogo,iz celog sveta, tu su i majstori poput Leha Majevskog i Bruna Delbonela kojem je pripala specijalna nagrada „Kamera 300” za doprinos vizuelnoj umetnosti. Direktori fotografija drže i svoje majstorske radionice, a na festivalu je i ove godine aktivan i veoma posećen „ćošak” za predstavljanje filmskih projekata i scenarija u direktnom susretu reditelja i producenata. Ovakve susrete dobro je iskoristio i naš scenarista i reditelj Darko Lungulov, koji je predstavio svoj projekat za film „Spomenik Majklu Džeksonu” inostranim producentima, ali i producentima iz regiona.

-----------------------------------------------------------------------

Specijalna „Zlatna kamera” Mikiju Manojloviću

Bitolj – Proslavljenisrpski glumac Miki Manojlović dobitnik je specijalne nagrade „Zlatna kamera 300” za poseban doprinos svetskoj filmskoj umetnosti, koja će mu biti uručena poslednjeg dana festivala u Bitolju.Manojlović na festival stiže danas iz Španije, gde trenutno snima film zajedno sa Šeron Ston.

Direktor festivala „Braća Manaki”, makedonska glumica i producentkinja Labina Mitevska, u svom obraćanju javnosti istakla je da joj je posebna čast što će na festivalu imati „tako velikog glumca koji je igrao u 97 nezaboravnih filmskih ostvarenja, među kojima su i filmovi najvećih reditelja regiona – Kusturice, Grlića, Karanovića, Bajića i Popova”. Manojloviću u čast, festival će 21. oktobra svečano biti zatvoren filmom „Besa”,Srđana Karanovića, koji će takođe biti gost festivala.

Dubravka Lakić

objavljeno: 20.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.