Ristovski: Srbija treba filmom da apsolvira ratne teme

Izvor: N1 televizija, 15.Avg.2016, 07:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ristovski: Srbija treba filmom da apsolvira ratne teme

Glumac Lazar Ristovski i reditelj Miloš Radović bili su gosti N1 povodom premijere filma "Dnevnik mašinovođe", koji je u nedelju veče prikazan na Sarajevo film festivalu. Govoreći o kinomatografiji u regionu Ristovski je rekao da se srpski film malo bavio ratnim i teškim temama i da bi one i kroz film trbalo da se apsolviraju.

Film "Dnevnik Mašinovođe" nastao je na osnovu porodičnog iskustva, budući da i Ristovski i Radović dolaze iz porodica koje imaju veze sa mašinovođama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
"Kad smo ušli u produkciju filma, tek sam počeo da shvatam te tajne, koje su mi se sakrivale kada sam bio mali", rekao je Radović. Dodaje da je koncept ovog filma bio da se jednoj dramskoj temi priđe sa malo humora.

Ko dobro osmisli koncept - obavio je pola posla, šta je ključno za dobar film.

"Da to nismo napravili, otišao bi film u drugačijem smeru", dodaje reditelj.

Smrt je u ovaj film utkana u svim mogućim oblicima. Lazar Ristovski kaže da o smrti intenzivno razmišlja.

"Ja intenzivno razmišljam o tome. Novinarka me pitala - kao dobio sam sve nagrade koje mogu da se dobiju, ove godine sam dobio dve za životno delo. Da li to znači da je to onaj put. Tako da od poslepodneva razmišljam o tome", rekao je Ristovski.

"Nota našeg filma je smrt i kako je preživeti. To je ono što mašinovođe rade", dodaje Radović.

Lazar Ristovski na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu predstavlja još jedno ostvarenje, film Zrinka Ogreste "S ONE STRANE". Reditelj ovog filma je za Ristovskog rekao da je bio jedini ultimativni izbor - ili om ili niko.

"To svi reditelji kažu. Da ne mogu bez mene. Imam dva filma, zadovoljan sam. Dva filma, dve glavne uloge, producent sam i koproducent sam. Zanimljivo je da se iz regiona povezujemo", dodaje Ristovski.

Na pitanje gde je danas kinematografija u regionu i da li se "odlepila" od ljudskih priča inspirisanih teškim vremenima i umesto toga se okrenula žanrovskim filmovima, Ristovski odgovara da se film u Srbiji malo bavio teškim i ratnim temama.

"Srpska kinematografija se malo bavila temama teških i ratnih vremena. Hrvatska i Bosna više. Srbija bi trebalo više da se bavi, ne mislim navijački. Ali Srbija treba da apsolvira teme koje treba da apsolvira", rekao je Ristovski.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.