Ring Ring na Belefu

Izvor: B92, 09.Jun.2012, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ring Ring na Belefu

Posle uspešnog 17. Ring Ring Festivala u maju i prvog World Music festivala „Todo Mundo" u martu, "Ring Ring" će svojim programima biti prisutan i na Belefu, kao jedna karika u mreži Festival Festivala, što je nova koncepcija Beogradskog Letnjeg festivala.

Sigurno za publiku nije iznenađenje što su u programu „Ring Ring na Belefu" i World Music i nešto drugačija, tipična Ring Ring muzika, spojeni u jedno. Festival će činiti sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koncerata i muzičkih performansa u junu i u julu mesecu.

Prvi deo "Ring Ring na Belefu” ozdržaće se na Platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije - na mestu gde je godinama održavan festival Umbria jazz balkanic Windows (u slučaju kiše u Muzeju) i predstaviće bendove iz regiona i iz Afrike. Ulaz na sve koncerte je besplatan.



25.06.2012
: Iz Subotice dolazi band Cadabra, koji uz korišćenje poezije kao izvorišta novih pesama, okupljajući muzičare džez miljea, težište sada stavlja u prvom redu na izrazito upečatljiv vokal Olje Njaradi, koja svojim glasom zaokružuje zvučnu sliku Cadabre, inače u osnovi baziranu na improvizacijama i slobodnim muzičkim dijalozima. Posle Cadabre nastupice po prvi put u Beogradu u okviri turneje u centralnoj I jugoistocnoj Evropi jedan od najperspektivnjih bandova iz Afrike: Mokoomba iz Zimbabwe. Sa svojim novim albumom "Rising Tide” su već osvojli 3. mesto na listi "World Music Charte Europe” i važe za jedno od najprijatnjih iznenađenja afričke muzike ove godine.

26.06.2012: Mladi bend Divanhana iz Sarajeva je već imao priliku da nastupi na Trećem programu Radio Beograda i predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na Jazz Festivalu "12 points" u Portu, koji je posvećen najboljim mladim jazz bandovima Evrope. Divanhana neguje urbanu tradicionalnu muziku sa zemljama Balkana, sa posebnim akcentom na sevdalinku. Sledi David Yengibarian trio iz Mađarske I Jermenije, koji spaja evropsku muzičku traciju sa Piazzolom.

Prvi deo "Ring Ring na Belefu” zatvoriće poznati sastav Tamikrest iz Malija, koji su slično kao Tinariwen (koji su gostovali na Todo Mundo Festivalu) uzeli gitare umesto pušaka i dele njihove revolucionarne poruke kroz muziku. Ovaj bend je, po mnogima, svežiji od nagrađenih Tinariwen, a beogradska publika će imati priliku da sama proceni, kao jedna od retkih da u tako kratkom vremenu čuje uživo dva najbolja benda Tuarega.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.