Izvor: Arte, 30.Sep.2019, 12:23

Rezultati Konkursa DOB-a

Konkurs Galerije Doma omladine Beograda za izlaganje u 2020. godini, trajao je od 5. juna do 15. jula 2019. godine. Bio je otvoren za samostalne umetnike i kustoske izložbe-projekte do 40 godina starosti iz zemlje i inostranstva.

Konačnu odluku o izabranim projektima za izlaganje u Galeriji je doneo Savet Galerije Doma omladine Beograda. Na konkurs je pristiglo 106 prijava, od kojih je, po propozicijama Galerije DOB-a, odabrano 8 projekata. Odabrani projekti su se istakli po inovativnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << uobličenom narativu i savremenom pristupu umetnosti.

Savet Galerije Doma omladine Beograda u sastavu Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti), Ivana Ivković (vizuelna umetnica), Jelena Mijić (vizuelna umetnica) i Jelena Pavićević (urednica likovnog programa Doma omladine Beograda) je na osnovu konkursnih prijava doneo odluku o projektima koji će ući u program Galerije u 2020. godini.

Deyan Clement, Izložba praznih džepova, samostalni umetnički projekat/instalacija

Nikola Radosavljević, We need to talk, samostalni umetnički projekat/miks medija

Husein Đulović, Lonesome Traveller, samostalni umetnički projekat/fotografije

Tamara Spalajković, samostalni umetnički projekat/miks medija

Marija Avramović, Gorana Bačevac, Darko Vukić, Nadežda Kirćanski, Bogdan Obradović, Slavica Obradović i Martina Petrović, Terrestrial Oddities II, grupni umetnički projekat/miks medija

Natan Dvir, Platforms, samostalni umetnički projekat u kolaboraciji sa „Belgrade Photo Month“/fotografije

Sonja Radaković, Prekovremeni rad, samostalni umetnički projekat/performans

Maja Hodošček i i Mirjana Dragosavljević, Imagine, kolaboracioni umetnički projekat/video projekcije

Projekti izabrani na konkursu, po mišljenju Saveta Galerije, daju uvid u raznolikost umetničkih praksi mlađe generacije umetnika, u odnosu na teme koje propituju, kao i na medijume u kojima se umetnici i umetnice izražavaju. Odabrani projekti izdvojili su se i po inovativnosti i  eksperimentalnom pristupu u umetničkom radu. Savet galerije se prilikom izbora projekata posebno vodio namerom da podrži projekte umetnica/umetnika koji su pokazali hrabrosti  da se na kritički način bave propitivanjem važnih kulturno-društvenih tema i problema, ali i one koji bi doprineli uspostavljanju dijaloga između različitih lokalnih scena u Srbiji i u region.

Savet Galerije Doma omladine Beograda je za 2020. godinu predložio i 5 projekata koji imaju za cilj podsticanje i intenziviranje dijaloga sa umetnicima iz regiona, kao i predstavljanje pojedinih umetnika i umetnica mlađe generacije iz Srbije lokalnoj publici. Izlagači po pozivu Saveta Galerije DOB-a za narednu sezonu su:

Selma Selman, samostalni umetnički projekat/performans

Adrien Ujhazi i Nemanja Milenković, kolaboracioni umetnički projekat/miks medija

Luka Cvetković, samostalni umetnički projekat/miks medija

Miloš Gavrilović, samostalni umetnički projekat/slike

Dorunita Kastrati, samostalni umetnički projekat/instalacija

Po pozivu likovne urednice Doma omladine Beograda, u Galeriji će u narednoj sezoni izlagati i autori koji su se aktivno bavili savremenim pristupom umetnosti i na interdisciplinaran način sproveli vezu između različitih umetničkih praksi. Odabrani autori su:

Simonida Rajčević, samostalni umetnički projekat/slike

Boris Burić i Nenad Džoni Racković, kolaborativni umetnički projekat/miks medija

Letnja izložba, grupni umetnički projekat, saradnja sa istoričarem umetnosti Stevanom Vukovićem/miks medija

Saradnja sa Fakultetom likovnih umetnosti u Beogradu se nastavlja kroz 49. izdanje Izložbe crteža i skulptura malog formata. Takođe tradicionalno program čine i projekat Inter/Akcija u koji su uključeni studenti Fakulteta likovnih umetnosti i studenti završnih godina istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu i Belgrade Photo Month.

Autori izabrani za predstojeću izlagačku sezonu bave se istraživanjem kolektivnog nasleđa i sećanja, ali i specifičnih socijalnih i političkih problema sa kojima se susreće mlađa generacija, propitivanjem struktura i odnosa virualnog i realnog sveta, kao i pozicije i moći slike u njima,i mogućnošću odnosno nemogućnošću doživljavanja i prenošenja iskustva, te posmatranjem i beleženjem društvenog okruženja i zamišljanjem budućnosti.

Cilj koncepta programa za 2020. godinu je da prikaže različitosti na likovnoj sceni, istakne savremeni pristup umetnosti i narativni tok u istaknutim projektima. Pored tradicionalne težnje da mladim umetnicima pomogne u afirmaciji, Dom omladine Beograda će u narednoj sezoni da predstavi projekte umetnika koji su već poznati beogradskoj publici. Na taj način se pravi godišnji presek aktivnosti umetnika i njihovog doprinosa umetnosti u 2020. godini.

Tradicionalna praksa Galerije Doma omladine Beograda, koja traje od njenog osnivanja 1965. godine, nastoji da istakne ideje mladih umetnika, prikaže njihova istraživanja u domenu umetnosti i kulture.

Program Galerije Doma omladine Beograda će u 2020. godini u kontinutetu trajati od 14. januara do 31. decembra.

Informacije o izložbama u Galeriji Doma omladine Beograda  dostupne su na sajtu http://domomladine.org/izlozbe/ i na Fejsbuk stranici https://www.facebook.com/domomladinebeograd.

Nastavak na Arte...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.