Restauracija ruskog nekropolja u Beogradu

Izvor: Vostok.rs, 21.Jun.2014, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restauracija ``ruskog nekropolja`` u Beogradu

21.06.2014. - U Srbiji više od 5.000 posmrtnih ostataka sovjetskih vojnika

Restauracija ruskog dela beogradskog Novog groblja biće završena do obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, saopštava "Ruski mir".

Na Novom groblju je sahranjen najveći broj ruskih sunarodnika u inostranstvu. Među tri hiljade ruskih emigranata nalaze se i heroji Prvog svetskog rata. Između ostalih, ovde leže ostaci načelnika štaba Stavki, faktički rukovodioca vojnih operacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tokom Prvog svetskog rata Mihaila Aleksejeva, general-potpukovnika Vasilija Artjomova i mnogih drugih - ukupno 1360 generala, oficira i vojnika. Pošto 40% grobova nema naslednika, oni izgledaju jako zapušteno. Kao i mnogi drugi, grobovi prosto vape za održavanjem.

Zahvaljujući ruskoj ambasadi u Srbiji i mesnoj Ruskoj pravoslavnoj crkvi u poslednjih nekoliko godina se počelo sa radovima na obnovi ruskog memorijalnog spomenika u Beogradu - ovde je podignut zvonik, obnovljeno 200 od oko hiljadu ruskih grobova i pripremljena projektna dokumentacija za preostale restauracije. U Srbiji postoji 17 ruskih (sovjetskih) vojnih grobalja gde se nalaze posmrtni ostaci više od 5.000 sovjetskih vojnika, niz grobova iz perioda Prvog svetskog rata, u kojima je sahranjeno oko hiljadu vojnika ruske vojske, kao i oko 50 različitih spomen-ploča.

Podsetimo, u aprilu 2014. godine, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je federalni zakon o ratifikaciji sporazuma sa Srbijom o vojnim grobljima. Sporazum ima za cilj stvaranje međunarodnog pravnog okvira za obezbeđenje odgovarajuće brige za ruskim vojnim grobnicama u Srbiji i srpskim grobnicama na teritoriji Rusije. On takođe propisuje i postupak dodele zemljišta za ruske i srpske grobove, izvođenje ekshumacija i ponovno sahranjivanje posmrtnih ostataka, zaštitu i očuvanje ostataka.

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.