Rešavanje problema u kulturi kroz podršku umetnicima i rešavanje statusa institucija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2020, 15:17

Rešavanje problema u kulturi kroz podršku umetnicima i rešavanje statusa institucija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima udruženja "Kreativna Srbija" i Ministarstva kulture i informisanja, kako bi započeli dijalog i saradnju na rešavanju problema u kulturnom i kreativnom sektoru nastalih kao posledica pandemije virusa Covid - 19.

Pored problema koji su nastali kao direktna posledica pandemije, tačnije posledica zabrane okupljanja i održavanja masovnih manifestacija, na sastanku je bilo reči i o rešavanju višedecenijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << problema, ali i poboljšanja aktivnih mera podrške u kulturnom i kreativnom sektoru u Srbiji.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju vlade i udruženja, Brnabić je predstavnicima udruženja Kreativna Srbija zahvalila na konkretnim predlozima i pozvala ih je na dugoročnu saradnju.

"Zahvalna sam vam što ste uputili konkretne predloge i prepoznali dobru nameru Vlade Srbije da pomogne kulturi, a pre svega mladim umetnicima, budući da duboko verujem da je kultura od esencijalne važnosti za ekonomiju i snagu jedne države. Zato je jako je važno da udružimo snage kada je reč o kulturi, da stavimo politiku sa strane, jer to je jedini način da uradimo najbolji mogući posao. Najbolje stvari smo i uradili upravo uz pomoć privrede i nevladinog sektora", istakla je predsednica Brnabić.

Predsednik Udruženja "Kreativna Srbija" Nebojša Bradić istakao je da bi Vlada RS trebalo da pokrije gubitke i raspodeli podršku nesubvencioniranim organizacijama u okviru svojih mreža i to kroz nadoknadu za zabrane (pozorišta, muzičke sale, izložbeni prostor...) i nadoknadu za kompenzaciju (organizacije koje ne pružaju usluge na fizičkoj lokaciji, a koje su pretrpele gubitak veći od 60 odsto.

Zatražena je podrška slobodnim umetnicima kroz dodatnu isplatu u sledeća tri meseca i podrška umetnicima koji nisu članovi umetničkih udruženja, a mogu da dokažu da im se prihodi smanjuju zbog pandemije.

Bradić je istakao i neophodnost trajne promena statusa umetnika i radnika u kulturi koji su angažovani na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima u institucijama kulture, kao i osnivanje Fonda za kulturu za različite instrumente podrške kulturnim organizacijama - javnim i privatnim.

Rešavanje statusa "Kolarca", "Madlenijanuma" i sličnih institucija, kroz javno-privatno partnerstvo, jedan je od iznetih predloga.

Učesnici sastanka dogovorili su saradnju na razradi konkretnih predloga realizacije navedenih zahteva, kao i inicijativa na kojima Kabinet predsednice Vlade već radi, poput osnivanja programa "Nacionalne prestonice stvaralaštva", predstavljanja srpske kulture i kreativnog sektora na „Dubai ekspo 2021“ i drugo.

Predstavnici Udruženja „Kreativna Srbija“, Nebojša Bradić, Zoran Hamović i Maja Vukadinović, došli su na sastanak ispred određenog dela kulturnog i kreativnog sektora u Srbiji nudeći rešenja za trenutne i moguće probleme koji su istaknuti na javnoj debati „Kultura posle virusa“, koja je nedavno održana u organizaciji ovog udruženja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić se sastala sa predstavnicima udruženja Kreativna Srbija

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2020

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima udruženja "Kreativna Srbija" i Ministarstva kulture i informisanja, kako bi započeli dijalog i saradnju u rešavanju problema u kulturnom i kreativnom sektoru nastalih kao posledica pandemije...U saopštenju se navodi da je pored aktuelnih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.