Izvor: Blic, 24.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Remek-delo u Narodnom muzeju

Remek-delo u Narodnom muzeju

Van Gogova slika 'Seljaci koji jedu krompir', reprodukovana u brojnim istorijama umetnosti, i nezaobilazna na retrospektivama evropske moderne umetnosti širom sveta, inače pohranjena u 'Rijksmuzeju' u Amsterdamu, predstavlja grupni portret seoske porodice u enterijeru, nastao u aprilu 1885. u pokrajini Brabant, na jugu Holandije. Nekoliko godina kasnije, Vinsent je pisao svom bratu Teu da sliku 'Seljaci koji jedu krompir' smatra svojim najboljim ostvarenjem. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Njenom nastanku prethodile su stotine slika i studija načinjenih od 1883. do 1885. godine, a pre svega ciklusi tkača i seljaka. Jedna od njih je i slika 'Seljanka u svojoj sobi', iz 1885, ulje na dasci malog formata, 42 x 27.5 cm, koja je u posedu Narodnog muzeja u Beogradu. Ova slika, naredna tri dana, biće izložena u Atrijumu, a povodom šire akcije Narodnog muzeja koja ima za cilj da se domaća publika upozna sa vanrednim delima iz strane zbirke.

- Sve slike_arhiva iz ovog Van Gogovog perioda uglavnom malog formata i tamnog kolorita na kojima se u deformaciji lica i načinu korišćenja svetlosti već ispoljava snažna ekspresivnost velikog umetnika. Po atmosferi i opštem depresivnom i teskobnom osećanju, to je ekspresivnost severnjačkog podneblja. - kaže za 'Blic', Tatjana Bošnjak, viši kustos Narodnog muzeja.

O tome kako je slika 'Seljanka u svojoj sobi' stigla u Narodni muzej, Tatjana Bošnjak kaže:

- U oktobru 1931. godine u Beogradu je priređena izložba savremene holandske umetnosti koju je organizovao Odbor za propagiranje holandske umetnosti u Jugoslaviji. U ime prijateljstva dva grada, celokupna izložba sa više od četrdeset dela holandske savremene umetnosti bila je poklon Amsterdama Beogradu. Ovim izuzetnim gestom muzejska zbirka je između ostalog obogaćena delima Van Goga, Mondrijana, Slutersa, Brajtnera, Izraelsa i Toropa. Deo tog poklona je i 'Seljanka u svojoj sobi'. kao i još jedno Van Gogovo delo, crtež 'Pisac za svojim stolom'. Oba su bila deo stalne postavke Narodnog muzeja, trenutno skunute radi priprema za pozamašnu rekonstrukcije ove naše ustanove kulture od nacionalnog interesa.

Zbirka strane umetnosti Narodnog muzeja broji 11.000 dela različitih evropskih škola. Mahom su dobijena na poklon, a najznačajniji otkupi, kaže nam još Tatjana Bošnjak, bili su tridesetih godina prošlog veka kada je Narodni muzej u Beogradu nosio ime kneza Pavla. M. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.