Izvor: Blic, 06.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordne cene slika

Rekordne cene slika

NJUJORK - Slika Pola Gogena 'Majčinstvo II' i portret 'Žana Ebitern' Amadea Modiljanija prodati su za više od po 30 miliona dolara na aukciji u Njujorku.

To su najviše cene koje su postigli radovi tih dvojice slikara, navela je aukcijska kuća Sotbis. Gogenovo platno prodato je za 39,2 miliona dolara, a raniji rekord za njegovu sliku iznosio je 24 miliona. 'Majčinstvo II' iz 1899. godine, predstavlja njegovu mladu tahićansku ljubavnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pahuru, ubrzo posle rođenja njihovog sina. Nju okružuju žene koje nose cveće i voće, kao simbole obilja. Modiljanijev portret njegove ljubavnice, otišao je za 31,3 miliona dolara. Prethodni rekord za neki rad italijanskog slikara bio je 26,8 miliona. Na licitaciji rivalske aukcijske kuće Kristis, visoku cenu je dostiglo platno Kloda Monea 'London, Parlament, efekat sunca u magli' iz 1904. Slika je prodata je za 20 miliona. Najskuplja Moneova slika su 'Lokanji', prodati za 33 miliona dolara. (Beta, AFP)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.