Refesticon 2014 od 09. do 11. maja u Bijelom Polju

Izvor: Art-anima.com, 04.Maj.2014, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Refesticon 2014" od 09. do 11. maja u Bijelom Polju

Drugi Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2014 održaće se od 9. do 11. maja u Bijelom Polju, najavio je direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović. Učešće na festivalu koji je ove godine posvećen istaknutom bjelopoljskom književniku Ćamilu Sijariću potvrdili su brojni pisci iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

"Učestvovaće više od 20 autora čije su priče odabrane na regionalnom konkursu, kao i predstavnici partnerskih festivala >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << iz Zenice, Pazina i Beograda", navodi Rabrenović. On je podsetio da je na ovogodišnji literarni konkurs pristiglo 80 priča od kojih je žiri za zbirku pod nazivom "Prsten sa one strane sna" odabrao 30.

"U petak 9. maja, od 11 časova u Parku pjesnika predstavićemo zbirke partnerskih festivala među kojima su 'Bosna srebrena' – festivala Tragovima bosanskog kraljevstva – Zekon, 'Priče o zmajevima' - FFK Pazin, 'Virus časti' – Istrakon, dok ćemo najaviti i Festival fantastične književnosti 'Art-Anima' koji se održava u Beogradu od 15. do 17. maja", kaže jedan od organizatora REFESTICON-a.

On je posebno najavio i promocije dva romana koji su nominovani za nagradu "Mali princ" čiji su autori članovi žirija Adnadin Jašarević i Blaga Žurić. "U zavičajnom muzeju od 13 časova ćemo promovisati roman koji je već osvojio nagrade u BiH pod nazivom 'Tamoiza' i roman koji je u crnogorskoj lektiri za osnovnu školu 'U kraljevstvu slova'".

Svečano otvaranje festivala je u 19 časova u Kući Rista Ratkovića gde će se promovisati zajednička zbirka "Prsten s one strane sna" o kojoj će sa moderatorom Davorom Šišovićem govoriti autori.

"Kao što se može primetiti prvi dan festivala je posvećen zbirkama i autorima fantastične književnosti, dok se u subotu 10. maja program posvećuju Ćamilu Sijariću i njegovim delima", ističe Rabrenović.

Nakon promocija serijala dokumentarnih filmova "Mitovi, legende, kazivanja" u produkciji RTV Budva i predstavljanja aktivnosti Društva ljubitelja fantastike iz Beograda u Kući Rista Ratkovića od 11 časova, planiran je odlazak do rodne kuće Ćamila Sijarića u Šipovicama gde će se u prisustvu porodice postaviti spomen obeležje. Od 13:30 u Biblioteci "Ćamil Sijarić" u Godijevu biće priređen omaž ovom vrsnom pripovedaču i besedniku na kome će govoriti Radomir Perišić, novinar i publicista i Šeki Musić, Ćamilov sinovac i pisac.

"Ove godine smo program festivala upotpunili objavljivanjem još jedne knjige što je posebno značajno u predstavljanju zavičajnih pisaca kolegama iz regiona", dodaje predstavnik REFESTICON-a. "U Zavičajnom muzeju će o Sijarićevim delima govoriti prof. dr Sonja Tomović Šundić, dok će zbirku sačinjenu od Ćamilovih priča, koje su u domenu fantastike, predstaviti priređivač Adnadin Jašarević, nakon čega se očekuje i obraćanje Faruka Sijarića, Ćamilovog sina", rekao je direkor Radija Bijelo Polje.

Kako je planirano REFESTICON 2014, partnerski festivali i nove zbirke će se u nedelju 11. maja predstaviti na Devetom Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga od 12 do 14 časova.

Nastavak na Art-anima.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.