Redovi ispred muzeja za Miroslavljevo jevanđelje

Izvor: B92, 02.Jan.2014, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redovi ispred muzeja za Miroslavljevo jevanđelje

Najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis Miroslavljevo jevanđelje - po prvi put ove godine predstavljen je javnosti. Prilika koja se retko ukazuje - teško se propušta.

U Narodnom muzeju 2. januara se čekalo i po pola sata u redu da se ne bi propustila retka prilika. Redovi zainteresovanih u Narodnom muzeju dugo nisu viđeni.

Najstariji srpski ćirilični rukopis nastao je osamdesetih godina XII veka po narudžbini humskog kneza Miroslava. Sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se može videti ukupno deset dana godišnje po 8 sati.

Bogoslužbena knjiga u kojoj su tekstovi raspoređeni prema čitanjima u toku crkvene godine ispisana je perom i sadrži 296 minijatura bojenih crvenom, zelenom, žutom, belom bojom i ukrašenih zlatom.

Danas se čuva u specijalnim uslovima - precizno su propisani temperatura, vlaga i jačina svetla na kojima jevanđelje može pred publiku. U suprotnom mu preti propadanje.

Miroslavljevo jevanđelje je upisano u listu Pamćenje sveta što znači da je bod izuzetnog značaja i vrednosti. Retka prilika da se vidi delić istorije, dobar je povod i da se obiđe Narodni Muzej gde je u toku izložba "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.