Reditelj Bekstva iz Šošenka i Zelene milje: King je analitičar ljudske duše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2023, 16:09

Reditelj "Bekstva iz Šošenka" i "Zelene milje": "King je analitičar ljudske duše"

Sa nebrojenom adaptacijama njegovih uzbudljivih priča, malo autora je imalo uticaj na filmsko stvaralaštvo kao Stiven King. Stvarajući originalni materijal za filmove kao što su "The Shining" Stenlija Kjubrika, "Carrie" Brajana de Palme i "Shawshank Redemption" Frenka Darabonta, King je postao ikona industrije kojoj u književnom svetu mogu samo da pariraju možda Dž.K. Rouling sa serijalom o Hariju Poteru i tvorac "Game of Thrones" Džordž R.R. Martin.

Iako je King pomogao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u adaptaciji nekolicine svojih dela, autor voli da se odmakne od produkcije kako bi se distancirao od rediteljeve vizije. Ovo je svakako bio slučaj sa Darabontom koji je adaptirao četiri piščeva dela, uključujući kratki film "The Woman in the Room" iz 1984. i tri glavna filma "Bekstvo iz Šošenka" (1994), "Zelena milja" (1999) i "Izmaglica" (2007).

"Ukoliko nije direktno uključen kao producent, onda se drži po strani. Objasnio mi je da je vrlo rano u svojoj karijeri imao dovoljno loših filmova snimljenih prema svojim delima zbog čega je naučio da se emotivno distancira od filmova na koje nema direktan uticaj… Ako film ispadne loš, on ne mora da trpi emotivne udarce kada vidi da je nešto pošlo po zlu i da na to nema uticaj", objašnjava Darabont.

Njegova prva značajna Kingova adaptacija, "Bekstvo iz Šošenka", postala je neprikosnoveni hit kod kritičara i publike, zaradivši u to vreme sedam nominacija za Oskara, a istovremeno je hvaljen kao jedan od najboljih filmova ikada snimljenih. Morgan Frimen i Tim Robins imali su glavne uloge u intenzivnoj drami o dvojici osuđenika koji traže utehu i prijateljstvo dok su u zatvoru.



Darabont je sledio uspeh Šošenka sa "Zelenom miljom", filmom koji je odražavao Kingovu strast prema fantastici u priči o osuđeniku na smrtnu kaznu koji poseduje izuzetan dar.

Priznat kao jedan od Kingovih najboljih saradnika, Darabont je objasnio zašto ga toliko privlače priče ovog pisca:

"Pročitao sam svaku reč koju je objavio, a i neke koje nije. Šta me privlači u njegovom radu? On je strastven pripovedač. On pripoveda na staromodan način koji zahteva veliku angažovanost, stvarajući nezaboravne likove."

Poredeći ga sa legendarnim engleskim romanopiscem Čarlsom Dikensom, reditelj dodaje:

"Neki snobovski kritičari, književni kritičari, smatraju ga populistom i zbog toga mu ne veruju i ne podržavaju ga. Isto je rečeno i za Dikensa – smatra Darabont.

Pronicljiva izjava predstavlja tačno poređenje, pri čemu Kingove priče bolje odražavaju klasični oblik pripovedanja, podstaknut romantizmom i savremenim narativom.

"Stiven je veoma staromodan pripovedač, u najboljem smislu reči staromodan", primećuje Darabont. "King voli ljude; to možete videti u njegovom pisanju. On voli njihovu plemenitost i njihove slabosti; on voli načine na koje se ističu i načine zbog kojih posrnu… On je analitičar ljudske duše, ako hoćete, kao što su svi najbolji pripovedači."

Bez sumnje, Darabontovo lično uvažavanje Kingovog rada omogućava mu da bez napora pristupi suštini svake od njegovih priča, pri čemu se oba autora osećaju kao jedan kreativni glas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.