Raznovrsna ponuda

Izvor: Glas javnosti, 24.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raznovrsna ponuda

Izdavačka kuća „Arhipelag“ na 53. međunarodnom sajmu knjiga prema rečima Gojka Božovića, glavnog urednika predstavlja tri nove edicije - „Sto slovenskih romana“ u okviru koje će ova kuća objaviti najbolje romane napisane na nekom od slovenskih jezika posle pada Berlinskog zida.

- U ovom času, to je najveći međunarodni projekat koji ide u korist promovisanja svetskih autora. Objavili smo prvi roman u toj ediciji Gorčina Smilevskog. Uslediće roman Olge Slavnikove „2017“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Druga edicija koju smo pokrenuli je edicija „Tema“, u kojoj ćemo imati tematske antologije moderne domaće i svetske pripovetke. Prva knjiga je objavljena za Sajam knjiga, a to su „Poslastičarske priče“. U ovoj knjizi sabrane su priče 18 naših vodećih srpskih izdavača, od Davida Albaharija, Svetislava Basare, Mihajla Pantića, LJubice Arsić, Jelene Lengold, Srđana Tešina, Uglješe Šajtinca - kaže Božović.

Treća edicija koju „Arhipelag“ predstavlja na ovogodišnjem sajmu knjiga je „Život i literature“, a ona je namenjena biografijama o životu i delu modernih pisaca. Prva knjiga koja se nedavno pojavila u ovoj ediciji je knjiga o Singeru, druga će biti o Borislavu Pekiću. Jedan od favorita ove kuće svakako je roman Vladislava Bajca „Hamam Balkanija“, za koju je pisac dobio uglednu književnu nagradu“Balkanika“. Tu je i roman Karlosa Fuentesa „Srećne porodice“, zatim novi roman Đerđa Konrada „Odlazak od kuće i povratak kući“, knjiga Mihajla Pantića“Mala kutija“, u kojoj su okupljene najbolje kratke priče na srpskom jeziku u 20. veku.

KNJIGE ZA DECU

Ponos „Evro Đuntija“ svakako su brojni naslovi za decu, tako se na njihovom štandu od ujutro pa sve do kasnih večernjih sati može uočiti veliki broj najmlađih čitalaca, za koje je „Evro Đunti“ pripremio obilje knjiga, počev od slikovnica, do atlasa, enciklopedijskih izdanja, romana namenjenih deci svih uzrasta. Ovde smo pronašli i serijal naslova čiji je glavni junak Džeronimo Stilton, dopisnik „Mišjih novosti“, zatim „Moj prvi engleski ilustrovani rečnik“.

SRPSKI FILM

Na štandu izdavačke kuće „Klio“ u hali 1 Beogradskog sajma večeras od 18 časova biće promovisano kapitalno izdanje ove kuće, „ Novi kadrovi skrajnute vrednosti srpskog filma“, koje su priredili Ivan Velisavljević i Dejan Ognjanović. Ova knjiga je zbornik radova esejističke prirode posvećenih analizi manje poznatih domaćih filmova („Kičma“, „Balada o svirepom“, „Marble Ass“), marginalizovanim autorima (Joca Jovanović, Đorđe Kadijević), kao i slabo potenciranih žanrova i tema (horor, krimić).

Autori čiji radovi sačinjavaju ovaj obiman zbornik (na preko 400 strana) neki su od najpoznatijih domaćih kritičare mlađe generacije.

S. J.

Epska fantastika

Izdavačka kuća „Evro Đunti“ predstavila se na ovogodišnjem sajmu obiljem novih knjiga iz raznorodnih edicija. Ono što će posebno obradovati ljubitelje epske fantastike svih uzrasta jeste komplet knjiga o Hariju Poteru, Džoane Rouling, koji se pojavljuje po prvi put u Srbiji i koji je na sajmu na posebnom popustu. Sudeći po naslovima koje smo pronašli na policama „Evro Đuntija“, vampiri se posle izvesne pauze vraćaju i na književnu scenu.

Ovoga puta kroz romane“Sumrak“, „Mlad mesec“ i „Pomračenje“ iz pera američke književnice Stefani Majer. „Evro“ je objavio veoma zanimljivu knjigu o legendarnom Čeu, „Sećanja na kubansku revoluciju“ i „Bolivijski dnevnik“, knjige koje predstavljaju svojevrstan literarni predložak na aktuelni filmski ep o Če Gevari. „Ilustrovani atlas Srbije“ Stevana Ognjenovića predstavlja kapitalno delo koje donosi kompletnu sliku o svim ključnim činiocima i aspektima naše zemlje. Prvi deo čine mapa, državna obeležja, teritorijalna organizacija, gradovi Beograd i Novi Sad, a u drugom su ekologija, nacionalni parkovi, flora, fauna, lekovite biljke i banje, a u trećem delu su smešteni heraldika, narodno nasleđe, muzeji, Srpska pravoslavna crkva i druge konfesije, dok je u završnom delu knjige dat pregled svih vidova saobraćaja. U okviru edicije „Savremena proza“, čitaoci će moći da se sretnu sa velikim imenima svetske književnosti: tu je roman Džona Le Karea „Brižni baštovan“, zatim roman Suzane Tamaro pod nazivom „Luizito“, kao i knjiga Marka Levija „Moji prijatelji, moje ljubavi“, kao i roman poznatog mađarskog pisca Đerđa Dragomana, čije su knjige prevedene na 25 jezika pod nazivom „Beli kralj“.

Omiljeni pisci

Na štandu ovog izdavača posetioci su u prilici da se sretnu svoje omiljene pisce - Jovana Radulovića, koji je potpisivao svoj roman „Od Ognjene do Blage Marije“, koji je, inače, za dva meseca doživeo dva izdanja i koji je ovenčan prestižnom nagradom „Svetozar Ćorović“. Sutra na štandu „Evro Đuntija od 16 do 18 časova Ivana Kuzmanović potpisuje svoj roman „ Manje od tri“, a u nedelju Milorad Pavić potpisuje „Drugo telo“. Na štandu „Evro Đuntija“ pronašli smo i „Autobiografiju - o drugima „ koju je napisao čuveni srpski kolumnista, književni kritičar, esejista i dramski pisac Borislav Mihajlović Mihiz.

Izdavačka kuća „Plato“ je ovaj put za sve ljubitelje knjige obezbedila pravu sajamsku promociju novih naslova. Jedno od kapitalnih izdanja domaće produkcije pronašli smo baš ovde, na štandu „Platoa“. Reč je o Leksikonu savremene kulture, jedinstvenom izdanju koje se po prvi put pojavilo na našem jeziku. U ovoj knjizi su na više od šest stotina odrednica obuhvaćeni ključni pojmovi savremene umetnosti, književnosti, muzike, svakodnevice, različitih oblika alternativne scene i novih medija, kao i podaci o institucijama kulture i teorijama koje se na njih odnose. Mnoge odrednice predstavljaju analitičke članke o fenomenima koji određuju savremeni život. Ova knjiga namenjena je ne samo stručnjacima nego i stvaraocima i pripadnicima moderne kulture. Prava poslastica za književne sladokusce zacelo će biti najnoviji prevod romana Umberta Eka, koja je objavljena baš za Sajam knjiga. Među najnovijim na „Platoovom“ štandu su, između ostalog, knjige Volta Vitmana „Vlati trave“, roman „Bekstva od ljubavi“ Berharda Šlinka, „Liciderske cipele“ Džoane Haris, „Partizanova kći“ Luja De Bernijerta, „Nežnost vukova“ Stef Peni.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.