Izvor: Arte, 28.Nov.2022, 11:27

Razgovor br. 3 u okviru Debatnog programa X Vitamina

Razgovor br. 3 u okviru Debatnog programa X Vitamina Utorak 29. novembar, 18:30h X VITAMIN, Resavska 19 Učesnici: Dušica Popović i Kristijan Ranđelović

Cilj dijaloga u galeriji X vitamin je prepoznavanje i preispitivanje nasleđenih i novostečenih opštih mesta, automatizama i redukcionizama u savremenoj kulturi, u skladu sa Heraklitovim aforizmom: ”Ljudi se varaju u saznavanju vidljivih stvari, slično Homeru (a on je bio mudriji od svih Grka). Njega su, naime, prevarili >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << dečaci, koji su ubijali vaši, rekavši mu: “Što smo primetili i uhvatili, to ostavljamo, a što nismo ni primetili ni uhvatili, to sobom nosimo.”

Divine iz Ružičastog flamingosa, klasika iz 1972. koji bi danas bio queer

(kao i kemp i treš - mada ga neki opisuju kao horor kič)

Razgovor br. 3

UoKVIRiti ili neuoKVIRiti, pitanje je sad:

Ko ili šta je danas kvir? Da li je termin kvir i sam postao tek još jedan okoštali terminološki “okvir” u savremenim (zapadnoevropskim) društvima u kojima navodno gotovo da više nema aberantne, “nastrane” polno-rodne ili bilo koje druge identifikacije? Može li se smatrati da se odrednicom kvir u naše vreme zapravo imenuje osrednja perverzija (s pogledom na mejnstrim) ili ona i dalje poseduje nezanemarljiv emancipatorski potencijal?

Učesnici/e:

Dušica Popović (1981) je završila istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Piše kritiku i eseje iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture. Prevodi sa engleskog na srpskohrvatski jezik tekstove iz savremene humanistike za Treći program Radio Beograda. Kontinuirano razvija teoriju i praksu vlastitog umetničkog pravca pod nazivom otogrifizam.

Kristian Ranđelović je trans i interseks aktivista i izvršni direktor organizacije XY Spektrum. Živi i radi u Beogradu. Glavne oblasti njegovog rada su vidljivost i osnaživanje interseks dece i njihovih roditelja, psihosocijalna podrška interseks, trans i nebinarnih osoba te podizanje kapaciteta organizacija na ove teme u postjugoslovenskom regionu. Učestvovao je na međunarodnim interseks forumima i bio jedan od autora Malteške deklaracije. Svojom ličnom pričom dao je doprinos knjizi o životnim situacijama interseks osoba “Ljudska prava među polovima”. Sproveo je prvu istraživačku studiju o interseks osobama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji 2017. godine. Bio je jedan od autora Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) sa prvim informacijama o postojanju interseks osoba u Srbiji. Član je odbora organizacija TransMentors International, Trans Gender Europe (TGEU), međunarodnog savetodavnog odbora organizacije Astraea - Lezbejske fondacije za pravdu i kopredsedav ajući izvršnog odbora organizacije Intersex International Europe (OII Europe).

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.