Ratko Lalić u Haosu

Izvor: SEEcult.org, 27.Okt.2014, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratko Lalić u Haosu

Galerija Haos predstavlja od 28. oktobra izbor iz kompletnog crtačkog opusa slikara i likovnog pedagoga Ratka Lalića, profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu.

Reč je o manjoj retrospektivi Lalićevih crteža na papiru, na ceradi i kartonima.

Rođen 1944. u Dolipolju kod Visokog u Bosni i Hercegovini, Lalić je 1959. godine upisao Školu za primenjenu umetnost u Sarajevu, a potom je radio neko vreme u Visokom kao nastavnik. Akademiju likovnih umetnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << i postdiplomske studije završio je u klasi profesora Stojana Ćelića u Beogradu. Bio je profesor crtanja i slikanja na akademiji u Sarajevu, a zatim postao profesor na Akademiji likovnih umetnosti na Cetinju (1992). Od 1994. radi na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, a potom osniva, sa drugim profesorima, katedru u Banjaluci.

    Drvo

Učesnik je brojnih kolektivnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je niza nagrada, među kojima su Oktobarska nagrada Beograda za “studentske, umetničke i naučne radove”, zatim Šestoaprilska nagrada Sarajeva za doprinos slikarstvu i godišnja nagrada Društva likovnih umetnika Visokog, te otkupne nagrade Muzeja grada Sarajeva na izložbi Collegium articum '81, Nagrada za slikarstvo u Skoplju na osmoj izložbi SULUJ-a, otkupna nagrada Umetničke galerije u Banjaluci, otkupna nagradu na izložbi “Jugoslovenski crtež” u Zagrebu 1989. godine…

Univerzitet umetnosti u Beogradu dodelio je Laliću Veliku plaketu i povelju u znak priznanja za izuzetne zasluge i doprinos razvoju FPU.

Tekst za katalog izložbe u Haosu napisao je likovni kritičar Sava Stepanov iz Novog Sada, a izložbu će otvoriti sociolog kulture prof. dr Ratko Božović iz Beograda.

Izložba će biti otvorena u Haosu do 21. novembra.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Re - brendiranje: General Pavlović

Izvor: OkRadio.rs, 28.Okt.2014, 12:34

Vitez Karađorđeve zvezde i artiljerijski tehnički brigadni general Toma Pavlović rođen je 1992. godine u selu Dubnica kod Vranja. Gimanziju je učio u Vranju i odmah se istakao kao odličan đak, pa je na preporuku profesora upisao ono što je sanjao kao dečak -  Vojnu akademiju, u 33. klasi...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.