Raspisan konkurs za Zlatnik Milovana Vidakovića

Izvor: Glas javnosti, 19.Nov.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspisan konkurs za "Zlatnik Milovana Vidakovića"

BEOGRAD - Srpske nedeljne novine raspisale su konkurs za književnu nagradu "Zlatnik Milovana Vidakovića", za najbolju neobjavljenu kratku priču na srpskom jeziku.

Kako je navedeno, pravo učešća imaju autori koji stvaraju na srpskom jeziku, bez obzira na državljanstvo i mesto stanovanja. Priču dužine do 45 redova treba poslati u četiri odštampana primerka na adresu Srpskih nedeljnih novina u Budimpešti (Nagymezo u.49, 1065 Budapest, Hungary), do 31. decembra.

Jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << autor može poslati najviše dva rada koji se potpisuju šifrom, a podatke o sebi (poštanska i elektronska adresa, broj telefona) dostaviti u posebnom kovertu.

Tročlani stručni žiri će odluku o nagrađenom radu doneti do kraja januara sledeće godine, a autoru najbolje priče pripašće povelja i zlatnik sa likom Milovana Vidakovića.

Detaljnije informacije zainteresovani mogu dobiti putem imejl adrese nedeljnenovineŽgmail.com.

Milovan Vidaković se smatra začetnikom srpskog romana i jedan je od najčitanijih srpskih pisaca svoga vremena. Gimnaziju je završio u Segedinu, Temišvaru i Novom Sadu, filozofiju u Segedinu i Kežmarku, gde je bio upisan i na prava.

Za vreme čitavog školovanja Vidaković se izdržavao podučavajući mlađe đake. Naučio je latinski, nemački, mađarski i pomalo francuski. Sahranjen je na srpskom groblju u Pešti, a nadgrobni spomenik mu je o podigla Matica srpska.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.