Izvor: Blic, 30.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ramzesova kosa na prodaju

Ramzesova kosa na prodaju

Nepoznata osoba ponudila je na prodaju na jednom francuskom sajtu kosu Ramzesa Drugog, najpoznatijeg egipatskog faraona, po ceni od 2.000 evra po pramenu, a policija je pokrenula istragu neposredno po pojavi oglasa.

'Na prodaju pramenovi kose sa mumije Ramzesa Drugog', napisala je u oglasu na sajtu vivastreet.fr osoba koja, uz fotografije i sertifikate, nudi i smolu za balzamovanje i trake kojima je mumija obmotana. U napomeni, prodavac tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je do neobičnih predmeta došao zahvaljujući ocu koji je bio u timu francuskih naučnika koji su radili na mumiji egipatskog faraona. Francuski arheolog Kristijan Leblan, jedan od najvećih eksperata za Ramzesa Drugog, rekao je da je nažalost moguće da je reč o faraonovoj kosi.

'Ako je tako, onda je to skandal, neprihvatljiva i stvar za žaljenje', kazao je Leblan. Osnivač Udruženja za spas Ramseseuma, grobnice Ramzesa Drugog u Luksoru, Leblan je pre 30 godina potpisao dokumenta o prenosu mumije u Francusku radi restauracije. Mumija Ramzesa Drugog, koja se čuva u Muzeju u Kairu, prenesena je 1976. u Francusku kako bi se ustanovio uzrok propadanja tela poslednjeg velikog faraona koji je vladao od 1279. do 1213. pre nove ere. 'Ako se utvrdi da je zaista reč o kosi Ramzesa Drugog, to je greška nekog od naučnika, a ne francuske države', kazao je Leblan.

(Beta/AFP)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.