Izvor: RTS, 13.Sep.2023, 20:05

Како домаћи стартапови могу да се пријаве за програм "Raising starts"

Домаћи стартапови и предузетници са иновативним идејама имају прилику да се пријаве на новоотворени програм "Raising starts" и добију бесплатно саветовање и бесповратна новчана средства како би идеју претворили у бизнис. Програм спроводе Научно-технолошки паркови у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Београду, Нишу и Чачку уз подршку Владе Швајцарске.
Менторска подршка међународних стручњака, излазак на тржиште и новчана помоћ до 20.000 франака – то Научно-технолшки паркови и Влада Швајцарске нуде за идеје домаћих стартапова кроз програм "Raising starts". Посебан је јер предузетницима пружа помоћ у раној фази, када неретко мало ко верује у њих.

"Та најранија фаза је најтежа, јер треба ту идеју претворити у нешто, у неки производ или услугу која је опипљива, коју можете изнети пред неког купца да сервирате. То је најтежи део“, истиче Гордана Даниловић Грковић, директорка "НТП Београд".
Циљ је, кажу упућени, да се повећа извоз ИТ услуга, отворе нова радна места и омогући младима у Србији да из својих градова развијају иновативне бизнисе раме уз раме са светом.
Савети за стартапове Стартапи добијају и посебну подршку у области права интелектуалне својине.
"Српским стартаповима дајемо савете како да развијају и заштите интелектуалну својину, али и како да користе постојеће услуге које већ имају у Србији. Технолошки парк нуди одличну инфраструктуру, а посебно саветовање и подршку. Кроз наш програм нудимо и финансијску подршку стартаповима са најбољом идејом да заштите своју интелектуалну својину“, наглашава Олга Алеман из Швајцарски институт за интелектуалну својину.
Даниловић Грковићева каже да имамо прилику да учимо од најбољих.
"Швајцарска је светски лидер у иновацијама. Кад имате прилику да радите са њиховим институцијама онда можете јако пуно да донесете нашим младим људима“, указује директорка "НТП Београд".
Позив за пријаве отворен је до 11. октобра, а кроз претходна три позива више од 120 тимова и компанија из Београда, Ниша и Чачка добило је стручну подршку и финансирање.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.