Radovi likovne kolonije Heroji nekad i sad u Muzeju Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2022, 15:58

Radovi likovne kolonije "Heroji nekad i sad" u Muzeju Vojvodine

"Heroji nekad i sad", tematski je naziv likovne kolonije čiji radovi su izloženi u Muzeju Vojvodine, a nastali su na Fruškoj gori, u mestima u kojima su umetnici sledili trag spomenika borcima u Drugom svetskom ratu. U Muzeju savremene umetnosti, ranije poznatom kao Muzej revolucije, organizovano je stručno vođenje kroz izložbu i najavljena ekskluzivna premijera dokumentarnog filma o velikom crtaču stripa iz 1943. godine, Veljku Kockaru, koji je do sada bio potpuno anoniman.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Likovna kolonija na Fruškoj gori i u našim atraktivnim dvorcima, postoji od 1990. godine i obično je ranije održavana po granama umetnosti, slikarska vajarska, keramičarska, a ova sa Andrevlja sledila je tematski naslov "Heroji nekad i sad", te imamo i crteže, grafike, fotografije, ručni vez, strip i video rad o partizanima i mladim borcima Prve Vojvođanske brigade koji su dali svoj život za novo vreme.

U Video-artu Filipa Markovinovića, korišćen je deo sačuvanog filma Neoplante iz 1973. godine, a glavom i bradom vidi se svedočenje legendarnog Marka Peričina.

U radu kolonije na Fruškoj gori učestvovalo je devet umetnika.

Postavka će uz stručno vođenje moći da se vidi do 21. februara, a 18. februara u 18 časova biće organizovana projekcija filma Đorđa Markovića, koji je posvećen velikom strip crtaču, čiji strip iz 1943. godine je umetnik Zograf slučajno, tek nedavno pronašao na buvljoj pijaci. U filmu pod nazivom "Poslednja avantura kaktus Bate" se otkriva da se strip umetnik zove Veljko Kockar, a još tada pravio je svoje junake u stilu Diznija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.