Radovanu Vlahoviću priznanje za roman i zlatna medalja za zasluge u oblasti književnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2022, 11:44

Radovanu Vlahoviću priznanje za roman i zlatna medalja za zasluge u oblasti književnosti

Književnik i osnivač Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa Radovan Vlahović dobitnik je priznanja Društva književnika Vojvodine za roman "Noćni razgovori sa sestrom", kao i Zlatnu medalju za zasluge u oblasti književnosti od strane predsednika Republike Srbije.

Književnik iz Novog Miloševa Radovan Vlahović dobio je nagradu Društva književnika Vojvodine za roman "Noćni razgovori sa sestrom". To delo odstupa od dosadašnjeg stvaralaštva i banatske epopeje po >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kojoj je prepoznatljiv. Pisac sada menja formu, a roman će dobiti i nastavke.

""Noćni razgovori sa sestrom" su moja prva knjiga u novozenitističkoj triologiji, koju objavljujem u toku ove godine. Inače je to četvrta novozenitistička knjiga i nadovezuje se na moju epopeju o novozenitistima, koja će imati ukupno devet knjiga, od kojih je ovo četvrta koja se pojavila i koja je izašla", kaže Vlahović.

Za višedecenijsko stvaralštvo, u kojem je u fokusu uvek bila priča ravnice, Radovan Vlahović nagrađen je na Vidovdan Zlatnom medaljom za zasluge u oblasti književnosti, koju dodeljuje predsednik Srbije. To priznanje za pisca je potvrda da postaju prepoznatljivi i stvaraoci koji se bore za istinsku decentralizaciju kulture:

"Kad se odlučujemo da ne budemo svi negde na nekom drugom mestu, da je ponekad mnogo dobar osećaj biti svoj na svome i duboko ukorenjen u svom zavičaju. Ova nagrada je i nagrada za sve one koji se bave kulturom u malim životnim sredinama i za one koji se uporno trude da njihovo mesto, kao što je moje Novo Miloševo, postane vidljivo na mapi globalnog sela", zaključuje naš sagovornik.

Osnivač Banatskog kulturnog centra i dalje traga za novim formama i temama. Ipak, duboko ukorenjeni mentalitet ravnice ostaje protkan u svakoj njegovoj reči.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.