Radni dani, a lude filmske noći

Izvor: Politika, 20.Jan.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radni dani, a lude filmske noći

Toliko je radnih filmskih sati da se malo spava, a studentske žurke traju često i do osam sati izjutra

6. KUSTENDORF

Drvengrad, Mećavnik – Ljupka Odri Totu održala je radionicu studentima filma iz celog sveta u noći kada je Drvengrad bio centar sveta zbog dolaska Monike Beluči, koju je pratio direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo, stalni gost Kustendorfa.

Sletanje helikoptera sa palestinskim rediteljem Elijom Sulejmanom, čiji je film >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz omnibusa „7 dana u Havani” najbolji, prošlo je gotovo nezapaženo, baš kao i dolazak sjajne turske rediteljke Ješim Ustaoglu, koja će održati svoju majstorsku radionicu, odmah posle projekcije svog filma „Araf – negde između”.

Događaji i sadržaj 6. Kustendorf festivala i filma i muzike, svakodnevno se smenjuju velikom brzinom. Toliko je radnih filmskih sati da se malo spava, a i studentske žurke traju često i do osam sati izjutra. Među onima koji igrajući sa studentima čekaju drvengradske petlove jesu i italijanski reditelj Mateo Garone i njegov mladi američki kolega Ben Zejtlin. Njih dvojica baš uživaju u svakom trenutku boravka na Kustendorfu.

Autor nagrađivanih filmova „Zemlja u sredini”, „Gosti”, „Rimsko leto”, „Prva ljubav” i „Gomore”, Garone je u okviru programa „Savremene tendencije” predstavio svoj poslednji film „Rijaliti” za koji je na prošlom Kanskom festivalu osvojio Gran pri. Objašnjavajući studentima kako je „Rijaliti” nastao prema istinitom događaju, sicilijanski reditelj im je rekao i mnogo korisnih stvari. Između ostalog i sledeće: „Ako hoćete dramu, morate da imate i ironiju. Morate da nađete balans između drame i komedije. Ako preterate sa komedijom, gubite dramu”.

Nagrađen u Kanu i na Sandensu i nominovan za četiri Oskara za svoj debitantski dugometražni film „Zveri iz južnih divljina”, tridesetogodišnji američki reditelj Ben Zejtlin nesebično je podelio svoja stvaralačka iskustva sa studentima. Zaljubljen u jugoistok Evrope i po sopstvenom priznanju opredeljen za režiju zahvaljujući filmovima i poetici Emira Kusturice, naročito „Andergraunda”, Zejtlin je pojašnjavao kako je njegov film mešavina stvarnosti i fikcije u onom delu Amerike u kojem žive nevoljnici pogođeni uraganom Katrin, sirotinja koju je „rodila i othranila močvara oko koje žive”. Zejtlin je svojim mladim kolegama, među kojima je veliki broj njegovih vršnjaka, rekao: „Energija i neobuzdanost koju Emir uspeva da prenese na platno je nešto što bih sam želeo da uradim, ono kako bih ja želeo da živim. Želim da živim onako kako ja to hoću i da pokušam da uhvatim ono što je Kusturica uradio u sopstvenoj karijeri. On me inspiriše”.

Veliki kineski maestro Žang Jimou koji je na studente ostavio najsnažniji utisak, juče je otputovao iz Srbije oduševljen svojim boravkom. Monika Beluči ostaje do kraja festivala. Održaće svoju radionicu i posetiti Beograd i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

--------------------------------------------------------------

Nagrade čekaju najbolje

(Foto Zoran Kovačević Koča)

U glavnom takmičarskom programu 6. Kustendorf festivala za sada su se izdvojili filmovi „Zapisano mastilom” Martina Rata (Poljska), „Ja nisam tvoj drug” Jelene Gavrilović (Srbija), „Zatamljenje” An Jin Vo (Koreja) i „Domaćini” Migela Angela Muleta (Kuba/Peru), ali je najsnažniji utisak ipak ostavio film „Don Sabas” Huana Manuela Zunjige (Meksiko).

Za najbolje filmove nagrade su spremne – Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, baš kao i nagrada „Vilko Filač” za najbolji snimateljski rad i nagrada kritike. Nagradu „Vilko Filač” i diplomu izvezla je Radenka Jungić iz Bjeljine, dok je autor mozaika na mermernim jajima umetnica Bisenija Terščenko.

Dubravka Lakić

objavljeno: 21.01.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kapućino i kokice za Moniku u Andrićgradu!

Izvor: Kurir, 21.Jan.2013, 19:12

Kusta i Monika Beluči odgledali juče u bioskopu ''Doli Bel'' u Andrićgradu češki film ''Adelhejd'' Františeka Vladila..ANDRIĆGRAG - Domaćin Kusta....I danas je, kao i u nedelju popodne, ugađao Kusturica slavnoj gošći iz Italije! Najpre je u nedelju kasno  popodne, Kusta Moniku izveo na ski...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.