Radikalno mišljenje gost Beograda

Izvor: Beta, 22.Apr.2014, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikalno mišljenje gost Beograda

BEOGRAD, 22. aprila 2014. (Beta) - Izložba "Grupa 143 - Radikalno mišljenje" gostovaće u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu od 25. aprila do 12. maja, a biće predstavljeni radovi poslednjeg konceptualno orijentisanog umetničkog kolektiva u bivšoj Jugoslaviji.

Izložba će biti otvorena u petak 25. aprila u 19.00 sati u galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, a kustosti su autor knjige o Grupi 143 Ditmar Underkofler i saradnik Muzeja savremene umetnosti Dragomir >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Ugren, najavili su organizatori.

Grupa 143 osnovana je 14. marta 1975. godine u Beogradu i delovala pet godina kao poslednji strogo konceptualno orijentisani umetnički kolektiv u bivšoj Jugoslaviji.

Kao početni projekat, Grupa 143 ponudila je mladim umetnicima, istoričarima umetnosti i izvesnim aktivnim učesnicima u programima Studentskog kulturnog centra zajedničku platformu za razvoj njihove umetničko-teorijske veštine.

U Grupi 143 delovali su umetnici Biljana Tomić, Miško Šuvaković, Neša Paripović, Jovan Čekić, Paja Stanković, Maja Savić, Mirko Diliberović, Vladimir Nikolić, Dejan Dizdar, Nada Seferović, Bojana Burić, Stipe Dumić, Momčilo Rajin, Ivan Marošević i Slobodan Šajin.

U umetničkom izrazu, pripadnici Grupe 143 koristili su dijagrame, fotografiju, film, performanse, knjige, a organizovali su i obrazovne performanse i seminare.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova izložba u Legatu Čolaković

Izvor: Akter, 22.Apr.2014

Izložba Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) "Grupa 143 - Radikalno mišljenje" biće pred beogradskom publikom od petka, 25. aprila u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Nastavak na Akter...

Grupa 143 – Radikalno mišljenje

Izvor: Arte, 23.Apr.2014, 11:21

Nakon predstavljanja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, izložba „Grupa 143 – Radikalno mišljenje“ gost je Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Pozivamo vas na otvaranje izložbe u petak, 25. aprila u 19 časova u Galeriji-lеgаtu Мilicе Zоrić i Rоdоlјubа Čоlаkоvićа.

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.