REZ na Berlin

Izvor: SEEcult.org, 07.Nov.2015, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REZ na Berlin

Festival savremenog eksperimentalnog filma REZ predstaviće od 13. do 15. novembra u Domu omladine Beograda berlinsku scenu kroz radove četiri autora mlađe generacije i razgovore sa gostima koje će voditi filmski reditelji, aktivisti i teoreticari iz Beograda.

Među filmovima drugog REZ-a, koji Teorija koja Hoda (TkH) organizuje u saradnji sa DOB-om, najavljeni su “LaboratGijoma Kaja (Guillaume Cailleau) - dobitnik Srebrnog medveda za kratki film na Berlinalu 2014. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << godine, te kultni queer film “Japan JapanLiora Šamriza (Shamriz), koji je premijerno prikazan u Lokarnu, a zatim ga je njujorški MoMA proglasio jednim od 10 najboljih filmova 2007. Uz filmove umetničkog para Sinema kopen (Cinéma Copains), biće prikazan i najnoviji film Renea Frelkea (René Frölke) “Lepa opasnost”, prikazan na najvećim festivalima autorskog i umetničkog filma širom sveta, kao što su Berlinale, FID Marsej, Toronto, Sao Paulo…

Pod sloganom “REZ na Berlin”, festival se ove godine nadovezuje izborom filmova na prošlogodišnje izdanje, kada je predstavljen rad nemačkog autora Hajnca Emiholca (Heinz Emigholz), profesora i osnivača katedre za eksperimentalni film na Berlinskom univerzitetu umetnosti (UdK), koji je filmskim konstrukcijama napravio svojevrsnu autobiografiju moderne.

Autori koje predstavlja drugo izdanje REZ-a – Gijom Kajo, Sinema kopen (Minze Tummescheit i Arne Hector), Rene Frolke i Lior Šamriz, ponudiće  svojim filmovima i diskurzivnim intervencijama nove načine razmišljanja o filmu koji karakterišu aktuelnu berlinsku scenu.

    Guillaume Cailleau, Laborat

     René Frölke, Le beau danger

Cilj festivala REZ, na kojem će posebno biti predstavljen i filmski kolektiv LaborBerlin, jeste da kreira umetničku i edukativnu platformu za predstavljanje i promociju inovativnih i radikalnih filmskih praksi. Osnovna ideja festivala jeste da svake godine u fokusu bude jedan/na od najznačajnijih i još uvek aktivnih autora/ki koji svoje radove smeštaju u polje filmskog eksperimenta.

Program festivala REZ obuhvata kratke filmove “Pre nego što su cvetovi prijateljstva izbledeli, izbledelo je prijateljstvo” (2007), “L’Amour Sauvage” (2014), “Poništena lica” (2015), “Japan Japan” (2006) i “Le beau danger” (2014) Liora Šamriza, koji je rođen 1978. u Aškelonu na istočnoj obali Sredozemnog mora, gde je i počeo da pravi filmove i muziku. Šamriz stvara esejističke narative u kojima koristi film kao izvedbu i filmski jezik kao proces refleksivnog beleženja.

     Lior Shamriz, The Night

Počev od 2007, Šamrizovi radovi su prikazani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Berlinale (2010, 2013, 2015), festivale u Lokarnu, Torinu, Sarajevu, festival Frameline, BAFICI, kao i u prostorima poput Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku, KWBerlin, Centra Žorž Pompidu u Parizu i Ludvigovog muzeja u Kelnu. Uz nagrade na Danima kratkog filma u Oberhauzenu (2013, 2014, 2015), nagradu Achtung Berlin New Berlin (2010), te nominaciju za nagradu Max Ophüls za dugometražni film i ulazak u uži izbor za nagradu Nacionalne galerije Nemačke, imao je retrospektive na Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, na Festivalu izraelskog filma u Berlinu i festivalu Ars Independent u Katovicama.

REZ predstavlja i filmove “Fikcije i budućnosti #1” (2015), “Radovi u toku – deo I i II” (2012) i “Pijaca ‘Evropa’” (2004) umetničkog dua i produkcijske kuće Sinema kopen, koju su 2000. osnovali filmska umetnica Mince Tumešajt (Minze Tummescheit) i filmski umetnik, snimatelj i montažer Arne Hektor (Hector).

   Cinéma Copains, Jamark Europa

Sinema kopen je učestvovao i u osnivanju filmske laboratorije LaborBerlin, koja će biti posebno predstavljena, a bavi se čuvanjem i razvojem kreativnih mogućnosti celuloidnog filma i DIY razvijanja. Mince Tumešajt i Arne Hektor učestvovaće 14. novembra u DOB-u u razgovoru o LaborBerlin koji će moderirati Marta Popivoda (TkH), beogradska filmska autorka koja živi i radi u Berlinu.

Publika REZ-a ima priliku da vidi i filmove “Laborat” (2014), “#1.01” (performans, 2011), “H(i)J” (2009), “Mere štednje” (2012) i “Vešanje” (2014) Gijoma Kaja koji je rođen 1978. u Francuskoj, a živi i radi u Berlinu.

   Guillaume Cailleau, Hanging

Kajo istražuje obične, svakodnevne procese i događanja, u nameri da razotkrije detalje koji se često previđaju, ali mogu biti veoma ilustrativni ako se izoluju i prebace u neki drugi kontekst poput galerije, muzeja ili pozorišta. Njegovi radovi obuhvataju 16mm i HD video filmove, kao i multimedijalne instalacije i performanse. Član je kolektiva LaborBerlin, kao i Hanninog ateljea za zvučne umetnosti u Ljubljani, ustanove za promociju i istraživanje oblika umetnosti zasnovanih na zvuku. Kajo sarađuje i sa više koreografa i izvođača. Njegovi radovi su prikazivani na filmskim festivalima širom sveta (Berlin, Njujork, Roterdam…) i u muzejima (Centar Pompidou u Parizu, Kraljevski muzej Ontarija u Torontu), a za kratki film “Laborat” osvojio je 2014. godine Srebrnog medveda na Berlinalu.

   René Frölke, Jeremy

Program REZ-a obuhvata i filmove “Vođenje” (2011), “Jeremy Y. poziva Bobby O. ili Morgenthau bez suza” (2012) i “Le beau danger” (2014) Renea Frolkea, koji je rođen 1978. u Istočnoj Nemačkoj, a radi kao nezavisni montažer i snimatelj. Započeo je studije umetnosti 2007. u Karlsrueu, ali je 2012. odustao. Radio je kao montažer na filmu “Materijal” (Thomas Heise, 2008). Njegov najnoviji film “Le beau danger” prikazan je na brojnim festivalima širom sveta.

Ulaz na sve programe je besplatan, a biće održani na engleskom jeziku.

Program REZ-a realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Fb strana REZ-a je facebook.com/REZ.festival, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u PRILOGU.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

2. Japansko-srpski festival filma, 11. i 12. novembra

Izvor: DANuBeogradu.rs, 08.Nov.2015, 15:24

Japansko-srpski festival filma (JSFF) biće održan 11. i 12. novembra u Domu omladine Beogradu ali i u Kinoteci. Festival se održava u Beogradu i Tokiju. To je multidisciplinarni tip događaja čiji je cilj da kroz filmski program, fotografije, radionice, razgovore i tribine pruži mogućnost posetiocima...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.